28. 6. 2017, 13:28 | Vir: STA

Domen Valič in Metka Pavšič se odpravljata na gostovanje k zapornikom

Domen Valič

Primož Predalič

Igralca Domen Valič in Metka Pavšič bosta julija svoji predstavi uprizorila pred zaporniškim občinstvom.

Valiča bodo z monokomedijo Zapornik št. 3.2.3. Mateja Mijatovića gostili v mladoletniškem zaporu v Celju, Metka Pavšič pa bo z monodramo Vinka Möderndorferja Ničesar ne obžalujem nastopila v ženskem zaporu na Igu.

Valič bo v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje nastopil prihodnji četrtek, 3. julija, Metka Pavšič pa bo pred ženske zapornice stopila v soboto, 5. julija, je na novinarski konferenci povedal Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Kot je poudaril, bi si želeli v projekt vključiti več zaporov, vendar so se zaenkrat tudi zaradi finančnih razlogov odločili, da poskusijo na dveh lokacijah. Projekt so izpeljali s pomočjo Javne agencije za knjigo RS.

Metka Pavšič je bila vabila vesela, kot vsak nastop - za seboj jih ima že več 100 - ji bo tudi ta v izziv. Kot je poudarila, so ji kot socialni delavki in osebi s hudo okvaro vida osebne stiske žensk blizu. Z nastopom si ne želi drugega, kot polepšati eno popoldne zapornicam. Valič pa je dejal, da so ga ob vabilu prevevali različni občutki, zastavljala so se mu tudi številna vprašanja, saj še nikoli doslej ni igral v zaporu. Ker je protagonist njegove predstave mladostnik Alojzij Šušteršič, ki se zaradi svojih napačnih odločitev znajde v zaporu, upa, da bo nagovoril in k razmišljanju spodbudil tudi katerega izmed gledalcev.

Mijatovič, ki se podpisuje pod besedilo in režijo Zapornika št. 3.2.3, je povedal, da se je pri pisanju ukvarjal z zapori v svoji glavi, ki znajo biti po njegovem mnenju včasih celo hujši od realnih.

Tovrstni projekti so po Podržajevih besedah zelo dobrodošli. Poletje je namreč specifičen čas tudi za zapornike, saj so dnevi daljši, čas je treba še dodatno strukturirati. Zato v zaporih tudi sicer pripravljajo več športnih dogodkov in kulturnih prireditev, tako je bila denimo v torek v mariborskem zaporu proslava ob dnevu državnosti, ki je potekala pod mentorstvom Toneta Partljiča.

Da je zapor lahko tudi prostor ustvarjanja, dokazujejo dela nekaterih znanih literatov, med katerimi je Podržaj izpostavil Vitomila Zupana in Draga Jančarja. Zupan je v zaporu med drugim spisal roman Levitan in več šlagerjev, ki jih danes interpretirata Vita Mavrič in Jani Kovačič, Jančar pa je za zapahi ustvaril s kresnikom nagrajeni roman Zvenenje v glavi, ki tematizira upor v zaporu na Dobu, je spomnil Podržaj.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec