5. 8. 2019, 21:10 | Vir: STA

Donald Trump je problem strelskih pobojev v ZDA pripisal predvsem duševnim boleznim

Ameriški predsednik Donald Trump je v televizijskem nagovoru državljanom danes problem množičnih strelskih pokolov v ZDA predstavil predvsem kot problem duševnih bolezni in predlagal nekaj ukrepov, o katerih se lahko strinjata obe stranki, vendar med njimi ni ukrepov, ki bi zmanjšali razširjenost orožja v ZDA.

Trump je v nagovoru sicer presenetil, ker se je opravičil mehiškemu predsedniku Andresu Manuelu Lopezu Obradorju in Mehiki zaradi pokola 21 ljudi v teksaškem El Pasu, ki ga je v soboto izvedel sovražnik priseljencev. Mehika trenutno razmišlja o vložitvi tožbe proti ZDA.

Trump, ki je predsedniško kampanjo pred volitvami leta 2016 sprožil z opredelitvijo Mehičanov kot posiljevalcev in morilcev, je omenil na internetu objavljen manifest strelca in dejal, da je plod rasističnega sovraštva, ZDA pa morajo soglasno obsoditi takšno nestrpnost, rasizem in sovraštvo.

V jutranjih tvitih je skušal povezati ukrepe proti nasilju z orožjem v ZDA z imigracijsko reformo, kar je sprožilo pričakovane kritike, ker vprašanji nista v ničemer povezani. Kot vedno pa je za pereč problem trenutka obtožil medije, ki mu niso naklonjeni. Kako mediji, ki pozivajo k ukrepom proti nasilju, prispevajo k temu nasilju, ni uspel pojasniti in v nagovoru tega več ni omenjal.

Med ukrepi proti nasilju je v nagovoru omenil okrepljena prizadevanja proti nestrpnosti, zločinom iz sovraštva, ideologiji nadvlade bele rase in domačemu terorizmu. Pravosodnemu ministrstvu je naročil, naj za takšne zločine, kot sta se zgodila v El Pasu in Daytonu, tožilci zahtevajo smrtno kazen, ki se mora izvršiti brez odlašanja.

Nestrpnež do priseljencev Patrick Crusius je med 21 ljudmi pobil sedem mehiških državljanov, ranil pa devet. Zadnja, 21. smrtna žrtev, je ranam podlegla danes, je sporočila policija. V spletnem manifestu razlaga, da so priseljenci problem, ker spreminjajo Teksas v državo demokratov. To je dilema, s katero se sooča republikanska stranka, ki je našla rešitev v Trumpu. Populacijski trendi v ZDA belo prebivalstvo potiskajo v manjšino in republikanski stranki se volilna baza krči.

Trump je pozval k omejitvi pravice do orožja duševnim bolnikom in prisilnemu zdravljenju tistih, ki bi se izkazali za nevarne. "Ne smemo zanemariti nevarnosti interneta in družbenih medijev," je dejal Trump in pozval k prenehanju poveličevanja nasilja v družbi, kot se to dogaja tudi z nasilnimi videoigrami.

Doslej je po podobnih pokolih že nekajkrat obljubil ukrepanje, predvsem utrditev pregleda preteklosti kupcev orožja, ko pa je predstavniški dom kongresa februarja pripravil tak predlog, je zagrozil z vetom. Nagovor je končal s številnimi prošnjami bogu, naj obvaruje Američane, žrtve nasilja in blagoslovi vso Ameriko.

Washington Post v uredniškem komentarju o strelskih napadih piše, da ni treba izgubljati časa s pozivi Trumpu, naj naredi to, kar je treba. "Seje delitve in nestrpnost, namesto da bi vzpodbujal enotnost in razumevanje. Karkoli bo obljubil, doslej je vedno na koncu popustil orožarskemu lobiju," piše časopis.