25. 5. 2019, 13:07 | Vir: STA

Donald Trump skupaj s soprogo Melanio prišel na Japonsko

STA

Ameriški predsednik Donald Trump je v družbi svoje soproge Melanie pripotoval na Japonsko, kjer se mudi na državnem obisku. Gre za večinoma ceremonialni obisk, ki naj bi potrdil dobre odnose med državama in bo med drugim vključeval svečani sprejem, ogled suma in obisk pomorske baze, predvidoma pa tudi partijo golfa.

Trump je pristal na tokijskem mednarodnem letališču Haneda. "Pripravljen na pristanek na Japonskem s prvo damo Melanio. Veseliva se, da vas kmalu srečava," je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa zapisal na spletnem družbenem omrežju Twitter malo pred pristankom.

Trump je med kampanjo leta 2016 večkrat izjavil, da ZDA porabijo preveč denarja za obrambo Japonske in celo predlagal, naj si razvijejo jedrsko bombo. Premierja države, ki živi v soseski Kitajske in Severne Koreje, je to zelo zaskrbelo in je sprožil ofenzivo šarma, ki se nadaljuje kljub Trumpovim spornim odločitvam glede obrambe in trgovine.

Japonski premier Shinzo Abe je bil prvi tuji voditelj, ki je Trumpu osebno v živo čestital za zmago na volitvah. Doslej sta imela že več kot 40 srečanj, Abe pa ga je - po Trumpovih besedah - predlagal za Nobelovo nagrado za mir. Menda zaradi Severne Koreje.

Ameriški predsednik se bo na Japonskem v štirih dneh med drugim srečal z novim cesarjem Naruhitom, kar bo za slednjega prvo srečanje s katerim od tujih voditeljev na prestolu krizantem. "Med vsemi državami na svetu sem častni gost na največjem dogodku, ki so ga imeli v zadnjih 200 letih," se je pred odhodom pohvalil Trump.

Trump bo tudi prvi ameriški predsednik, ki si bo v okviru državniškega obiska ogledal dvoboj borcev tradicionalne japonske borilne veščine sumo. Zmagovalcu bo podelil tudi "Trumpov pokal".

Japonska se med drugim boji visokih carin na uvoz avtomobilov v ZDA. Take carine bi namreč močno prizadele njeno avtomobilsko industrijo. Ameriški predsednik je sicer pred tednom dni sporočil, da odločitev o uvedbi dodatnih carin na uvoz avtomobilov iz EU in Japonske prelaga za šest mesecev.

Za Tokio je izredno pomembno tudi vprašanje Severne Koreje, ki ostaja grožnja v regiji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord