14. 1. 2019, 10:26 | Vir: STA

Donald Trump v tvitu z grožnjo Turčiji

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump se je konec tedna otepal novic okrog njegovega domnevnega sodelovanja z Rusijo, v nedeljo je čez dan tvital o krizi na meji, zvečer pa je tvital proti Jeffu Bezosu, senatorki Elizabeth Warren in nekaj o umiku iz Sirije, kjer je zagrozil Turčiji.
 

"Začenjamo umik iz Sirije, medtem ko močno udarjamo ozemeljski kalifat Islamske države, kar ga je še ostalo, in iz številnih smeri. Znova bomo napadli iz obstoječe bližnje baze, če se reformira. Razdejali bomo Turčijo gospodarsko, če udari Kurde. Ustvari 20 milj varnega območja," je tvitnil.

"Prav tako nočem, da Kurdi provocirajo Turčijo. Rusija, Iran in Sirija so imeli največ koristi od dolgoročne politike uničevanja IS v Siriji s strani ZDA - naravni sovražniki. Tudi mi imamo koristi, ampak zdaj je čas, da pripeljemo naše vojake domov. Ustavimo neskončne vojne!"

Nadaljeval je z napadom na milijarderja in lastnika Washington Posta Jeffa Bezosa, ki si ga je privoščil tabloid National Enquirer zaradi varanja žene in ločitve.

Malce se je še ponorčeval iz demokratske senatorke iz Massachusettsa, ki je objavila, kako pije pivo. Spomnil je, da jo je krstil za Pocahontas in razpredal nekaj o tem, da bi bolje delovala oblečena v indijanska oblačila.

Bezosa je imenoval Jeff Bozo, kar je v ZDA najbolj pogosto ime za klovna. Najverjetneje je šlo na nadaljevanje jeze, ki jo je stresal v soboto zvečer, ko je nenapovedano poklical svojo zaveznico na televiziji Fox Jeanine Pirro.

Washington Post je napadel zaradi članka o tem, da si je na vso moč prizadeval skriti podrobnosti zasebnega pogovora z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom lani v Helsinkih. Menda je celo pobral zapiske prevajalki.

Washington Post je zato označil za celo tako slabega kot New York Times, ki mu je spet dvignil pritisk s člankom o tem, da je FBI maja 2017 sprožil preiskavo, ali predsednik ZDA ogroža nacionalno varnost ZDA.

FBI je že med kampanjo leta 2016 menda sumil, da ima Trump sumljive vezi z Rusijo, preiskava pa se je začela, ko je odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja zaradi preiskave o ruskem vpletanju v volitve na strani Trumpa.

Pirrojeva ga je vprašala, ali je kdaj delal za Rusijo, predsednik pa je odgovoril, da tako žaljivega vprašanja oziroma članka še ni slišal oziroma prebral. "Če vprašaš ljudi v Rusiji, sem bil bolj oster kot kdorkoli drug, najverjetneje kot katerikoli predsednik. Zagotovo bolj kot zadnji trije ali štirje," je odgovoril Trump.

Vodilni demokrat v senatnem odboru za obveščevalne dejavnosti Mark Warner iz Virginije je v nedeljo komentiral, da je do Rusije oster kongres, ki sprejema sankcije, Bela hiša pa se temu upira.

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je povedal, da nima nobene informacije o preiskavi nacionalne varnosti proti Trumpu. "No, ampak če so jo sprožili pred letom in pol in se o tem ni nič slišalo, potem očitno niso odkrili ničesar," je za New York Times dejal Giuliani.

Trumpovi nedeljski tviti so imeli zanimivo dinamiko, saj je zlivanje žvepla na demokrate, ki mu ne dajo milijard dolarjev za zid na meji z Mehiko na kratko prekinil z opisom pogleda iz Bele hiše na zasneženi Washington. Potarnal je, da nima s kom deliti tega čudovitega prizora, in zapisal, da so ZDA res izjemna država.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ