Dopolnilno zavarovanje pri Vzajemni bo dražje za skoraj 4 evre

19. 7. 2019 | Vir: STA
Deli
Dopolnilno zavarovanje pri Vzajemni bo dražje za skoraj 4 evre (foto: Tamino Petelinšek/STA)
Tamino Petelinšek/STA

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna bo s septembrom povišala premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Polna mesečna premija se bo podražila za 3,7 evra, in sicer z 31,97 na 35,67 evra. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil predsednik uprave Aleš Mikeln, je bilo višino premije nujno uskladiti z višjimi stroški zdravstvenih storitev.

Cena mesečne premije pa se bo s triodstotnim popustom s trenutnih 31,01 evra povišala na 34,6 evra. Vzajemna je premijo dopolnilnega zavarovanje nazadnje povišala marca letos.

Vzajemna ima 877.000 članov. Lani je imelo kritje doplačil iz naslova dopolnilnega zavarovanja pri zavarovalnici 773.487 zavarovancev, od teh jih je 174.965 imelo višje stroške od letne premije.

Zavarovalnica je letos zabeležila visoko rast stroškov zdravstvenih storitev tako zaradi povečanega obsega storitev kot tudi višjih cen storitev ter programov za skrajševanje čakalnih dob, ki jih sofinancira dopolnilno zavarovanje, je pojasnil Mikeln. "Skoraj ni zdravstvene storitve, ki je ne doplačujemo," je izpostavil.

Za letošnje leto so v poslovnem načrtu v skladu z napovedmi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ministrstva za zdravje načrtovali 5,5-odstotno povečanje stroškov za zdravila in zdravstvene storitve. A podatki za prve štiri mesece kažejo povišanje na ravni devetih odstotkov, kar po besedah Mikelna pomeni, da je Vzajemna v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležila že več kot dva milijona izgube pri dopolnilnem zavarovanju. Če premije ne bi povišali, bi Vzajemna do konca leta beležila devetmilijonsko izgubo.

"V zadnjih treh letih smo pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju pridelali 11,3 milijona evrov izgube, kar smo lahko kompenzirali z drugimi zavarovanji. Letos pa so stroški začeli tako naraščati, da smo se morali odločiti za ta dvig," je dejal.

Ob tem je opomnil, da so se stroški v zdravstvu v zadnjih letih povečali skoraj za milijardo evrov, bolniki pa tega občutijo. "Ključna težava je v organizaciji našega zdravstva, ne v financiranju," je sicer ocenil Mikeln.

Med drugim je bil kritičen do določanja obsega in cen zdravstvenih storitev, ki ga v splošnem dogovoru za zdravstvo opredelita ZZZS in ministrstvo, zavarovalnice pa pri tem niso vključene v pogajanja. Kot je dejal, se pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja manjšajo in se prenašajo na dopolnilno, pri nekaterih zdravstvenih storitvah, na primer pri presaditvi organov, tudi od 90 odstotkov.

Vzajemnini izračuni kažejo, da sedanje povišanje premij ne bi bilo potrebno, če bi deleže bremen iz dopolnilnega zavarovanja popravili na stanje pred uveljavitvijo zakona o uravnoteženju javnih financ.

Mikeln je napovedal tudi pogovore s pristojnimi za obvladovanje stroškov ter zagotavljanja dolgoročne stabilnosti zdravstvenega sistema. Kot je dejal, se je v tem tednu srečal z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Tomažem Pliberškom.

Dopolnilno zavarovanje v Sloveniji ponujajo tri zavarovalnice, poleg Vzajemne še Adriatic Slovenica in Zavarovalnica Triglav. Kot je dejal Mikeln, verjame, da imajo ostale zavarovalne podobne težave. Zaradi povišanja premije pričakuje tudi nekaj kroženja zavarovancev med zavarovalnicami.

Tudi v zavarovalnici Adriatic Slovenica opažajo, da se stroški zdravstvenih storitev in doplačil v zadnjih letih povišujejo zaradi visoke stopnje zaposlenosti, visoke gospodarske rasti, ukrepov zdravstvene politike, ukrepov nosilca obveznega zdravstvenega zavarovanja in višanja cen storitev. "Zavarovalnice moramo v vsakem trenutku izpolnjevati obveznosti iz zavarovalnih pogodb, zato predstavlja skokovito naraščanje stroškov zdravstvenih storitev in posledično doplačil tveganje, ki vpliva na poslovanje zavarovalnice v tem segmentu," so zapisali za STA.

V tem trenutku sicer ne načrtujejo povišanja premije, če pa se trendi povečevanja obsega doplačil iz prve polovice letošnjega leta ne bodo spremenili, pa bo po njihovih navedbah korekcija premije potrebna. "Trenutno pozorno spremljamo rezultate, datuma in obsega morebitne spremembe premije pa danes ne moremo napovedati," so navedli. Adriatic Slovenica je premijo dopolnilnega zavarovanja sicer nazadnje spremenil marca, ko se je s 30,34 evra povišala na 31,98 evra.

V zavarovalnici Triglav napovedujejo, da bodo tako kot do sedaj "cenovno politiko tudi v prihodnje oblikovali v skladu s pričakovanimi trendi gibanja stroškov zdravstvenih storitev". O morebitni spremembi premije bodo zavarovance in javnost pravočasno in na primeren način obvestili v skladu z zakonskimi določili, so sporočili.

Na napovedano podražitev premije Vzajemne so se odzvali tudi v Levici. Koordinator stranke Luka Mesec je kritičen do razlogov Vzajemne za dvig, med katerimi navajajo tudi nenadzorovana rast stroškov v zdravstvu. "Nekontrolirani so predvsem njihovi lastni stroški. ZZZS, ki letno zbere skoraj tri milijarde evrov sredstev za zdravstvo, za lastno administracijo porabi do 1,2 do 1,6 odstotka tega denarja. Na drugi strani pa zasebne zavarovalnice, ki letno zberejo okoli 500 milijonov evrov dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, od tega kar od 40 do 50 milijonov evrov porabijo zase, oziroma osem do deset odstotkov," so njegove navedbe povzeli v sporočilu za javnost.

Mesec ocenjuje, da je to anomalija, ki jo je treba odpraviti, zato v Levici v skladu z dogovorom z vlado pripravljajo zakon, ki bo ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Predstavili ga bodo v jeseni. Kot je dejal, je tokratna podražitev lahko zadnja, le vlada se mora jeseni držati dogovora in podpreti zakon.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju