25. 4. 2019, 18:00 | Vir: STA

Državni zbor potrdil novelo za ustrezno podporo žrtvam kaznivih dejanj

profimedia

DZ je danes s 77 glasovi za in brez glasu proti potrdil novelo zakona o socialnem varstvu. Predlog zakona uvaja novo socialnovarstveno storitev, ki bo na sistemski ravni zagotovila ustrezno podporo žrtvam kaznivih dejanj in njihovim družinskim članom, in sicer strokovno obravnavo s strokovnim svetovanjem.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Breda Božnik je na seji DZ pojasnila, da z novelo v slovenski pravni red vnašajo del evropske direktive iz leta 2012. Kot je ocenila, zakonska rešitev daje ustrezen okvir za zagotavljanje podpore žrtvam kaznivih dejanj. Je pa dodala, da so glede na število kaznivih dejanj ocenili, da v ta namen potrebujejo 16 dodatnih novih zaposlitev strokovnih delavcev.

Novela predvideva uvedbo strokovne obravnave žrtev kaznivih dejanj. Ta bo zajemala prepoznavanje stiske upravičenca, seznanjanje, usmerjanje in vodenje, da bi žrtvi kaznivega dejanja omogočili ustrezno psihološko, socialno in finančno izboljšanje položaja.

Strokovno obravnavo oz. svetovanje bodo izvajali delavci v lokalnih enotah centrov za socialno delo. S tem bo zagotovljena brezplačna, široka in dostopna mreža, ki bo zaradi že pridobljenih izkušenj že na začetku delovala strokovno in bo posamezniku omogočila takojšen dostop do ustrezne podpore. Sodelovali in povezovali se bodo tudi s policijo, pravosodnimi organi in nevladnimi organizacijami, je pojasnila Božnikova.

O smiselnosti sprejema novele so tokrat soglašali predstavniki vseh sodelujočih poslanskih skupin. Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič je poudaril, da je človekovo dostojanstvo nedotakljivo in da ga je treba spoštovati ter varovati. Marko Koprivc iz SD je dodal, da je ravno prvi pristop do žrtev kaznivih dejanj ključnega pomena za njihovo okrevanje po travmatičnem dogodku.

Po besedah Mojce Žnidarič (SMC) so žrtve velikokrat prepuščene same sebi, vseh pravic niti ne poznajo in o njih niso ustrezno seznanjene. V SMC pričakujejo, da bo nova ureditev to pomanjkljivost v največji možni meri odpravila. Poslanka Levice Nataša Sukič pa je med drugim opomnila, da žrtve tovrstnih kaznivih dejanj teh pogosto sploh ne prijavijo pristojnim organom. Celovita pomoč žrtvam je zato izrednega pomena, vendar pa je treba storiti še več, je ocenila.

Blaž Pavlin iz NSi je medtem pristojnemu ministrstvu predlagal razmislek, ali je 16 novih zaposlitev res potrebnih. Po njegovem mnenju bi namreč enak učinek lahko dosegli tudi preko povezav z nevladnimi organizacijami, ki že izvajajo socialnovarstvene storitve. Da je vsaka sprememba za pomoč žrtvam kaznivih dejanj več kot dobrodošla, pa je poudaril poslanec SAB Andrej Rajh.

Tudi Jurij Lep (DeSUS) je ocenil, da se bo s tokratno spremembo pomoč osebam v stiski še dodatno okrepila in izboljšala. Poslanka SNS Lidija Ivanuša pa se je ob siceršnji podpori predlogu vprašala, ali nas res mora Evropa ves čas opominjati na sprejetje takšnih predpisov. Tudi v SDS na predlog besedila zakona niso imeli pripomb, saj po besedah Marijana Pojbiča zagotavlja sistemsko podporo žrtvam kaznivih dejanj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord