Uredništvo | 10. 4. 2024, 12:06

Dve leti po aferi Fotopub: Dušan Smodej na seznamu govorcev na prestižnem umetniškem dogodku (z zaporno kaznijo očitno ne bo nič?)

Instagram/Smemetnjak

Decembra smo poročali, da Smodeju grozi zaporna kazen, a zdaj se je znašel med gosti uglednega umetniškega dogodka ...

Afera Fotopub je pred približno dvema letoma razburkala Slovenijo, v njenem središču pa se je znašel Dušan Josip Smodej, umetnik, producent in kurator, sin znanega novomeškega zdravnika, ki ga je policija preiskovala zaradi suma več kaznivih dejanj, javnost pa so najbolj razburili škandali in obtožbe, vezane na spolnost.

Vse se je namreč začelo, ko se je na Instagramu pojavila stran Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer so ljudje delili svoje izkušnje z njim – od spolnih nadlegovanj do finančnih prevar

Spolne zlorabe naj bi vsebovale podtikanje droge za posilstvo, dogajale pa so se na zabavah, ki jih je mladi Smodej prirejal s starejšim umetnikom Romanom Uranjekom, ki je nedolgo po izbruhu afere storil samomor

Decembra smo poročali, da Dušanu Josipu Smodeju grozi zaporna kazen, saj je Policijska uprava Ljubljana na okrožno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj goljufije po 211. členu kazenskega zakonika, vendar preiskava, ki se je začela lani maja, tedaj še ni bila končana.

Dušan Josip Smodej.

Dušan Josip Smodej.

Instagram/Dušan Josip Smodej

Smodej – vzhajajoči vizionar?

Te dni pa je po spletu zaokrožila novica, ki je verjetno nihče ni pričakoval. Smodej je namreč med gosti uglednega Beneškega foruma za kuratorje sodobne umetnosti pod geslom "The Agencies We Need" (Organizacije, ki jih potrebujemo), ki bo potekal v petek, 19. aprila 2024, na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah.

Kot je v predstavitvi foruma zapisal letošnji organizator Branko Franceschi, naj bi šlo za "vzhajajoče vizionarje, ki so katalizatorji kulturne revolucije v svojih regijah in ponujajo domačim umetnikom platforme za deljenje njihovih ciljev, navdiha, izkušenj in projektov".

Da je med zvenečimi imeni (iz Slovenije je sicer povabljen le še en gost, priznani kustos Tevž Logar) tudi Smodejevo, ni šlo mimo neopaženo.

Po spletu namreč že kroži peticija, ki zahteva umik Smodeja z dogodka. Avtorji peticije (za koga gre, ni znano) so jo naslovili na vodstvo Beneškega foruma.

"Zgrozila in razbesnila nas je ugotovitev, da se je ime Dušana Josipa Smodeja pojavilo med vizionarji, ki naj bi pripomogli h kulturni revoluciji v svojih regijah. Avgusta 2022 je Smodeja namreč na desetine žensk obtožilo spolnega nasilja in posilstva. Več kot trideset žensk, med njimi tudi mladoletnice, je poročalo o tem, da jih je Smodej zadrogiral, silil v BDMS prakse, ugašal cigarete na njihovih telesih in jih tepel.

V tem času in prostoru nepoznavanje Smodejevega nasilja nikakor ne more in ne sme biti izgovor za podporo njegovim profesionalnim aktivnostim znotraj sodobne umetniške in kuratorske scene, kar samo pripomore h krepljenju njegovega kulturnega in socialnega kapitala. Zahtevamo torej umik Dušana Josipa Smodeja z dogodka skupaj z jasno javno izjavo v zvezi z njegovim povabilom na dogodek", med drugim piše v peticiji.