7. 12. 2020, 14:50 | Vir: STA

Erjavec ne bo minister, "v teh vladah" si ne želi še tretjič sodelovati

profimedia

Po izvolitvi Karla Erjavca za predsednika DeSUS je vodstvo stranke danes razpravljalo o političnih razmerah in položaju DeSUS v vladi. Pogovor so nadaljevali s poslansko skupino. Kot je po srečanju povedal Erjavec, je Janšo že pred časom seznanil s tem, da ne namerava sodelovati v vladi kot minister. Janša mu je sicer po kongresu že čestital.

"Zame je ključno dobro sodelovanje med vodstvom stranke in poslansko skupino ter z organi stranke," je v izjavi novinarjem po srečanju s poslansko skupino v DZ pojasnil Erjavec, ki je v soboto dobil peti mandat na čelu stranke. Napovedal je, da bo v kratkem sklical izvršni odbor, pred tem pa bodo imeli še srečanje vodstva DeSUS s poslansko skupino.

"Potrebujemo nadaljevanje pogovora glede na aktualne politične razmere, ker bo očitno treba sprejeti določene odločitve," je povedal Erjavec.

Sicer pa kot predsednik stranke ne namerava sodelovati v vladi Janeza Janše kot njen član oz. kot minister. S tem je Janšo seznanil že na pogovoru, na katerega ga je povabil še kot kandidata za predsednika DeSUS. Kot je danes pojasnil Erjavec, si ne želi še tretjič sodelovati "v teh vladah". "V politiko se nisem vrnil zato, da bi bil ponovno minister, ampak predvsem zato, ker želim, da bo DeSUS še naprej parlamentarna stranka," je ponovil svoje izjave po sobotnem kongresu.

Spomnil je, da ima DeSUS dva ministra, ki po njegovih ocenah delata odgovorno. Ne vidi razloga, da bi moral biti tudi sam v vladi. Pričakuje pa, da bo kot predsednik ene od koalicijskih strank sodeloval na koalicijskih srečanjih.

Trenutni položaj v Sloveniji je sicer po Erjavčevih navedbah zelo resen, zlasti zaradi epidemije. Spomnil je na zaskrbljujoče številke in dejal, da si minister za zdravje Tomaž Gantar izjemno prizadeva, da bi pomagal reševati te razmere.

"Očitno delamo nekaj narobe, da se številke ne znižujejo," ugotavlja Erjavec.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ