Evropski zunanji in obrambni ministri posvarili pred brexitom brez dogovora

Evropski zunanji in obrambni ministri posvarili pred brexitom brez dogovora (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
29. 8. 2019

Evropski zunanji in obrambni ministri, ki so v teh dneh imeli neuradno srečanje v Helsinkih na Finskem, so pozvali Veliko Britanijo, naj se odloči za brexit z dogovorom. Nekateri so tudi izrazili skrb, da poteza britanskega premierja Borisa Johnsona o prekinitvi dela britanskega parlamenta veča tveganje za kaotičen izhod države iz EU.

Nizozemski zunanji minister Stephan Blok je dejal, da še vedno upa, da se bodo lahko izognili brexitu brez dogovora in da se "veseli predlogov britanske vlade, skladnih z ločitvenim dogovorom". Dodal je, da nihče noče brexita brez dogovora. Britanski pogajalec za brexit David Frost se je v sredo v Bruslju pogovarjal z Evropsko komisijo, a po besedah Bloka niso premostili ovir, na svoji spletni strani poroča tiskovna agencija Reuters.

Neimenovani diplomat unije je dejal, da britanska stran ni predstavila podrobnosti o tem, s čim bi nadomestili zanje sporno irsko varovalo. Ta mehanizem bi po morebitnem izstopu omogočil nadaljnjo odprto mejo na Irskem, v zameno pa bi Združeno kraljestvo upoštevalo trgovinske predpise unije. Pogovori naj bi se nadaljevali prihodnji teden.

Večina ministrov je zavrnila komentar glede začasne prekinitve dela britanskega parlamenta, saj naj bi šlo za notranjo zadevo Združenega kraljestva. Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg pa je dejal, da je brexit brez dogovora zaradi te poteze verjetnejši. Dodal je tudi, da so storili vse, kar je bilo mogoče, da bi zagotovili urejen brexit, zdaj pa je na vrsti Britanija.

Malteški zunanji minister Carmelo Abela je povedal, da je EU združena okoli ločitvenega sporazuma, zdaj pa se mora o tem odločiti še Združeno kraljestvo. Finski zunanji minister Pekka Haavisto pa je dejal, da je podpora brexitu z dogovorom ključna zadeva, "kajti v nasprotnem primeru se bomo morali soočiti z veliko negativnimi posledicami za naša gospodarstva in mejni promet".

Njegov madžarski kolega Peter Szijjarto upa, da bo po tej ločitvi še možno dobro sodelovanje med Združenim kraljestvom in unijo.

Britanski parlament je trikrat zavrnil ločitveni sporazum, o katerem sta se sporazumela prejšnja britanska premierka Theresa May in Bruselj. Johnson je obljubil, da bo dosegel spremembo sporazuma ali pa bo 31. oktobra Združeno kraljestvo zapustilo EU brez dogovora.

Johnson je v sredo predlagal začasno prekinitev dela britanskega parlamenta, ki ga je kraljica Elizabeta II. odobrila. Prekinitev se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra. Končala se bo le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz unije, s tem pa onemogočila nasprotnikom brexita brez dogovora, da po zakonodajni poti to preprečijo.