Farmacevti v pogajanjih za pošteno plačilo in vrednotenje dela

17. 10. 2018
Deli
Farmacevti v pogajanjih za pošteno plačilo in vrednotenje dela (foto: profimedia)
profimedia

»V Sindikatu farmacevtov Slovenije delamo največ, kar lahko, da bi farmacevtom zagotovili tisto ključno: pošteno plačilo in vrednotenje našega dela,« je ob dnevu Sindikata farmacevtov Slovenije (Sifarm) povedal predsednik sindikata Damir Domjan.

Ob poskusu ponovne vzpostavitve pogajanj sindikatov javnega sektorja z novo Vlado RS je Damir Domjan po sestanku z ministrom za zdravje Samom Fakinom še izpostavil: »V zadnjem času spet slišimo govoriti o gospodarski rasti in o tem, da imamo dobra izhodišča za prihodnost. V trenutku, ko se sindikati postavimo za tiste, ki so pomagali ustvarjati ta dobiček, in zahtevamo pošteno plačilo za pošteno delo, pa se spet pojavijo celo napovedi krize. Takšne krize ne bo, če ne bo umetno ustvarjena. V preteklosti smo najkrajšo potegnili zaposleni, ne glede na to, ali smo v gospodarstvu ali v javnem sektorju.«

V okviru obeležitve dneva Sifarma je potekala letna konferenca, to je najvišji organ sindikata. Sklenili so, da je nepripravljenost Vlade RS na nadaljevanje pogajanj nesprejemljiva. Zato bo Sifarm začel priprave na splošno stavko javnega sektorja in bo svoje člane pozval k udeležbi na protestnem shodu v torek, 4. decembra, če prej ne bodo podpisali sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev.

Predsednik Pergama Jakob Počivavšek je zbranim farmacevtom predstavil pogled na poskus ponovne vzpostavitve pogajanj sindikatov javnega sektorja z Vlado RS, ki je sedaj imenovana že več kot en mesec. Dr. Gorazd Kovačič, sociolog s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in podpredsednik Visokošolskega sindikata Slovenije, je v predavanju o fragmentaciji sindikatov v javnem sektorju govoril o vzrokih za drobljenje in načinih upravljanja z njim. Izr. prof. dr. Elizabeta Zirnstein, predsednica Visokošolskega sindikata Univerze na Primorskem, pa je govorila o pravnih vidikih mobinga.

 

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju