26. 11. 2016, 09:06 | Vir: STA

Fidel Castro je umrl v starosti 90 let!

profimedia

Dolgoletni kubanski predsednik in vodja komunistične revolucije Fidel Castro je umrl včeraj v starosti 90 let, je objavila kubanska televizija.

Zaradi slabega zdravja se je iz javnega življenja umaknil že leta 2006 in na čelo države dve leti kasneje imenoval svojega brata Raula.

Vest o njegovi smrti je na državni televiziji sporočil njegov brat, predsednik države Raul Castro. Napovedal je, da ga bodo kremirali danes. V državi bo nekaj dni veljalo žalovanje.

Izjavo je končal z revolucionarnim sloganom Proti zmagi, vedno!

Več o Fidelu!

Fidel Castro je bil še zadnja velika osebnost mednarodnega komunizma, ki je na pragu ZDA oblikoval komunistično državo in skoraj pet desetletij kljuboval močni sosedi.

Kubanski voditelj Fidel Castro Ruz se je rodil 13. avgusta 1926 v vasici Biran, ki leži v kubanski provinci Oriente. Kot mladenič se je rad igral z vojački, zahajal k jezuitom in leta 1950 doktoriral iz prava na univerzi v Havani. Potem je na oblast z državnim udarom prišel diktator Fulgencio Batista. 26. julija 1953 je jezni Castro sprožil napad na vojaške barake pri Santiagu in bil zaradi tega zaprt do leta 1955, ko ga je Batista »milostno« izpustil, ne vedoč, da je s tem dejanjem določil Kubi drugačno prihodnost. Fidel je v Mehiki koval zaroto z mladim Argentincem Ernestom Guevaro in decembra 1956 skupaj z bratom Raulom in mini gverilsko vojsko priplul na obalo Kube.

Od tam so jo mahnili v gorovje Sierra Maestra, kjer so dve leti napadali položaje vojske in postopoma osvajali vso deželo. Prvega januarja 1959 so bradati gverilci s Castrom na čelu zmagoslavno vkorakali v Havano in pregnali Batisto, Fidel pa je zavladal Kubi kot pravi osvoboditelj. Kmalu je priznal, da ima njegova revolucija socialistični pridih in nacionaliziral vso zasebno lastnino, državo pa zagrnil za totalitarno rdečo zaveso vse do propada ZSSR. Drugo je, kot pravijo, zgodovina.

Preberite si več Fidelu Castru in o tem, kakšna je bila Kuba z njim in kakšna bo morda po njem, na Playboy.si

STA, Playboy, Govori.se, foto: profimedia

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ