20. 11. 2020, 16:56 | Vir: STA

Finančno stanje slovenskih gospodinjstev po izidih ankete pada

profimedia

Finančno stanje številnih slovenskih gospodinjstev se je v času od izbruha novega koronavirusa poslabšalo. Medtem ko je marca o poslabšanju finančnega stanja poročalo 13 odstotkov vprašanih v Valiconovi raziskavi, je novembra takšnih že več kot petina. Skoraj tri četrtine jih je odgovorilo, da so oz. še bodo zmanjšali potrošnjo.

Valicon je spletno raziskavo izvajal med 13. in 15. novembrom, sodelovalo pa je 527 vprašanih. Da se jim je finančno stanje poslabšalo in so že znižali obseg potrošnje, jih je odgovorilo 21 odstotkov.

Dodatnih 23 odstotkov jih poslabšanje svojega finančnega stanja še pričakuje, le 28 odstotkov pa jih je odgovorilo, da niso in tudi ne nameravajo znižati obsega potrošnje.

Raziskava je pokazala, da se je delež zaposlenih na čakanju na delo doma ponovno občutno povečal. Takšnih je 14 odstotkov, kar je podoben delež kot konec maja, tik pred uradno razglasitvijo konca prvega vala epidemije, ko je delež zaposlenih na čakanju počasi zopet začel padati. Med spomladansko epidemijo se je delež delavcev na čakanju sicer gibal med 20 in 30 odstotki.

Trenutno je delovno neaktiven vsak četrti zaposleni. Poleg rasti deleža zaposlenih na čakanju je tokrat opaziti tudi opazno rast deleža zaposlenih v bolniškem stažu, to je na pet odstotkov.

Natančno tri četrtine zaposlenih je delovno aktivnih, pri čemer slaba polovica (44 odstotkov) ocenjuje, da ima podoben obseg dela kot pred pojavom virusa, ena četrtina poroča o povečanem obsegu dela, šest odstotkov pa jih ima skrajšan delovni čas.

Avtorji raziskave opažajo, da se trend ponovnega optimizma, ki so ga zaznali pred dvema tednoma, nadaljuje. Tistih, ki menijo, da se razmere izboljšujejo, je trenutno ravno toliko kot tistih, ki menijo, da gredo zadeve na slabše. Pred dvema tednoma je poslabšanje razmer zaznavalo skoraj dve tretjini vprašanih.

Trenutne razmere sicer kot negativne ocenjuje 63 odstotkov vprašanih, kot pozitivne jih dojema le 37 odstotkov vprašanih. Zaradi virusa je zaskrbljenih tri četrtine vprašanih, to pa je le malenkost manj kot pred dvema tednoma.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord