25. 9. 2020, 10:47 | Vir: STA

Fizioterapevt je Navalnemu svetoval veliko branja, pisanja in videoiger

profimedia

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni, ki je bil v torek odpuščen iz berlinske bolnišnice Charite, kjer so mu rešili življenje po zastrupitvi z novičokom, bo v Nemčiji najverjetneje ostal več tednov. Potrebno bo dolgotrajno zdravljenje, da si bo opomogel po zastrupitvi, je sporočila njegova tiskovna predstavnica.

"Proces okrevanja Navalnega bo dolgotrajen," je v četrtek zvečer po poročanju francoske tiskovna agencija AFP sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš.

"Za zdaj ostaja v Nemčiji, tam bo na rehabilitaciji. Očitno ne gre za vprašanje nekaj dni in verjetno niti nekaj tednov," je dejala.

Navalni je v sredo na družbenih omrežjih objavil zapis o posledicah zastrupitve, češ da ne more metati žoge z levo roko in da se trudi pisati. Sporočil je, da je vsak dan na obisku pri fizioterapevtu, kjer si prizadeva vzpostaviti ravnotežje in nadzor nad prsti.

"Načrt je preprost: vsak dan obiskati fizioterapevta. Mogoče rehabilitacijski center. Stati na eni nogi. Ponovno pridobiti nadzor nad prsti. Ohraniti ravnotežje," je v sredo zapisal na Instagramu, objavo pa pospremil s fotografijo, na kateri sedi na klopi v parku.

Kot je sporočil, je nevropsihologa vprašal, kako se "vrniti ne samo s fizičnega vidika, ampak tudi v glavi", in svetoval mu je, naj veliko bere, piše na družbenih omrežjih in igra videoigre, poroča AFP.

Ruski opozicijski politik in eden najglasnejših kritikov Kremlja je nepojasnjeno zbolel na letu iz Sibirije v Moskvo 20. avgusta. Dva dneva kasneje so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo.

Laboratorijske preiskave v Nemčiji, Franciji in na Švedskem so pokazale, da je bil 44-letnik zastrupljen s strupom iz skupine novičok, ki spada med kemično orožje. Ruski zdravniki, ki so ga zdravili, so sporočili, da med preiskavami niso našli nobenih strupenih snovi. Kremelj zanika vsakršno vpletenost v incident.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord