Francoski milijarder in mož Salme Hayek bo dal 100 milijonov evrov za obnovo katedrale Notre Dame

Francoski milijarder in mož Salme Hayek bo dal 100 milijonov evrov za obnovo katedrale Notre Dame (foto: Profimedia) Profimedia
16. 4. 2019

Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal, da bo začel z mednarodno kampanjo zbiranja sredstev za obnovo katedrale Notre Dame, ki bi lahko trajala več desetletij, poročajo tuji mediji.

Med prvimi se je na to odzval francoski milijarder in mož hollywoodske zvezdnice Salme Hayek, François-Henri Pinault. Sporočil je, da bo njegova družina dala 100 milijonov evrov za obnovo katedrale.

Sicer pa je Pinault leta 2005 od očeta prevzel podjetje Kering Luxury Group, ki je lastnik znanih blagovnih znamk:  Gucci, Yves Saint Laurent in Bottega Veneta. V lasti tega podjetja je še znamenita dražbena hiša Christie's.

V 850-letni zgodovini Notre Dama stavba ni bila huje poškodovana, čeprav je prestala uničevanje in rop v času francoske revolucije. Na leto jo obišče 13 milijonov turistov, v njej pa so med drugim kronali Napoleona Bonapartea.

Ponoči so preiskovalci zaslišali vse delavce, ki so opravljali dela na strehi cerkve, a izsledki preiskave še niso znani.

Priporočamo