21. 5. 2019, 19:26 | Vir: STA

Francoz v vegetativnem stanju znova priključen na aparate

profimedia

Francoski zdravniki so danes znova priključili na naprave za ohranjanje pri življenju moškega, ki je že več kot deset let v vegetativnem stanju. Sodišče je namreč nekaj ur po tistem, ko so ga zdravniki v ponedeljek odklopili z aparatov, odločilo, da ga morajo ponovno začeti hraniti in hidrirati.

Usoda 42-letnega Vincenta Lamberta, ki se je leta 2008 hudo poškodoval v prometni nesreči, je razdelila njegovo družino, pa tudi celotno Francijo. Njegov primer je v središču razprave o pravici do dostojanstvene smrti.

Sodišče v Parizu je v ponedeljek odločilo, da morajo oblasti sprejeti vse ukrepe, da 42-letni tetraplegik ostane živ, dokler primera ne preuči odbor Združenih narodov za pravice invalidnih oseb. To telo je namreč ta mesec pozvalo francoske oblasti, naj preložijo odločitev o odklopu Lamberta z aparatov, dokler ne preučijo primera. To pa bi lahko trajalo leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lambertova soproga in nečak sta leta 2013 podprla odločitev njegovih zdravnikov, da ga odklopijo z aparatov, medtem ko so njegovi starši in drugi sorodniki temu nasprotovali.

Lambertovi starši so se obrnili na francoska sodišča in Evropsko sodišče za človekove pravice, da bi preprečili prekinitev intravenoznega hranjenja, vendar so vse tožbe izgubili.

Starši so se tik pred odklopom znova obrnili na sodišče v Strasbourgu z zahtevo po prekinitvi postopka, vendar je sodišče kljub "novim dejstvom" njihovo zahtevo zavrnilo.

Zdravniki v bolnišnici Sebastopol v Reimsu so v ponedeljek začeli postopek odklopa z aparatov v skladu z željo Lambertove soproge in dokončno sodno odločbo o končanju hranjenja in hidracije bolnika.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ