G7 z 20 milijoni evrov pomoči za spopadanje s požari v Amazoniji

26. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
G7 z 20 milijoni evrov pomoči za spopadanje s požari v Amazoniji (foto: Profimedia)
Profimedia

Sedem najbolj razvitih držav (G7) bo za spopadanje s požari v amazonskem pragozdu namenilo 20 milijonov evrov. Francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov čilski kolega Sebastian Pinera sta ob zaključku vrha G7 sporočila, da bodo države podprle tudi srednjeročni načrt pogozdovanja, ki ga bodo predstavili septembra.

Brazilija se bo morala strinjati z načrtom pogozdovanja, prav tako ga bodo morale sprejeti avtohtone skupnosti, ki živijo v Amazoniji, sta sporočila Macron in Pinera.

Države G7, poleg Francije v skupino sodijo še Velika Britanija, Kanada, Nemčija, Italija, Japonska in ZDA, poleg tega pa v skupini sodeluje tudi EU, so se dogovorile, da bodo za spopadanje s požari prispevale 20 milijonov evrov.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi Velika Britanija prispevala deset milijonov funtov (okoli 11 milijonov evrov). "Ne moremo uiti škodi, ki jo povzročamo naravi," britanskega premierja Borisa Johnsona povzema agencija.

Macron je sicer požare v pragozdu označil za mednarodno krizo in dogajanje v Amazoniji kot eno od prioritet uvrstil na dnevni red zasedanja G7, ki ga je od sobote gostil v Biarritzu. Macron je sicer zaradi te poteze trčil ob odpor brazilskega kolega Jairja Bolsonara, ki je zavrnil tuje vmešavanje, predlog, da bi o težavah v Amazoniji razpravljali na vrhu brez sodelovanja držav iz regije, pa je označil za kolonialističen način razmišljanja.

Macron je danes ponovil, da se je treba odzvati. Letos je v Braziliji izbruhnilo že skoraj 80.000 požarov, od tega skoraj polovica v Amazoniji.

Bolsonaro je minuli vikend vendarle popustil pod mednarodnimi pritiski in odobril napotitev brazilskih oboroženih sil v boj proti požarom.

V Biarritzu se sicer mudi tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je dejal, da bo načrt pogozdovanja upošteval ohranitev amazonskega pragozda kot univerzalne dediščine, ki je absolutno ključna za ohranitev blaginje svetovne populacije. Kot je poudaril, bodo o tem vprašanju razpravljali tudi na skupščini ZN septembra v New Yorku.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord