Generalmajorka Alenka Ermenc prva ženska na čelu slovenske vojske in edina v državah članicah Nata

28. 11. 2018
Deli

Generalmajorka Alenka Ermenc je danes na slovesnosti z vojaškimi častmi od svojega predhodnika, generalmajorja Alana Gederja prevzela bojni prapor Slovenske vojske in s tem funkcijo načelnice Generalštaba Slovenske vojske. Kot je poudarila v nagovoru, bo njeno vodilo "dejanja in ne besede", kar je tudi njeno osebno načelo.

Alenka Ermenc je v Slovenski vojski zaposlena 27 let, vodstvene formacijske dolžnosti pa opravlja od leta 2001. V čin brigadirke je bila povišana 13. maja 2011, marca letos pa je bila imenovana za namestnico načelnika generalštaba. Minuli petek je bila povišana v čin generalmajorke, v torek pa jo je vlada imenovala za načelnico.

Ermenčeva ni le prva ženska na čelu Slovenske vojske pač pa je trenutno tudi edina v vseh država članicah Nata, so za STA potrdili v Natu. V tiskovni službi Nata so sicer za STA danes poudarili pomen žensk v oboroženih silah. Prav tako sta podporo novi načelnico izrazila predsednik republike Borut Pahor in premier Marjan Šarec.

Dosedanjega načelnika Generalštaba SV Alana Gederja in njegovo naslednico Ermenčevo bo že dopoldne sprejel Pahor, zgodaj popoldne bo sledila slovesnost ob primopredaji in predaja bojnega prapora Slovenske vojske.

Dosedanji načelnik Geder se tako po devetih mesecih na čelu Slovenske vojske poslavlja s tega položaja. Njegov mandat je bil najkrajši med dosedanjimi načelniki, med drugim pa so ga zaznamovali vpoklic rezervistov, nekoliko izboljšana ocena pripravljenosti Slovenske vojske in prizadevanja za izboljšanje gmotnega položaja njenih pripadnic in pripadnikov.

Glas se širi tudi v svetu!

Ermenčeva ni le prva ženska na čelu Slovenske vojske, pač pa je trenutno tudi edina v vseh državah članicah Nata, so za STA potrdili v Natu. Tudi zato se je glas o njenem imenovanju razširil tudi mednarodno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol