N.Z. | 18. 4. 2024, 12:12

GLOBALNA GROŽNJA: odkrili novo mutirano vrsto mpoxa, ki ima 'potencial pandemije'

profimedia

Raziskovalci so v majhnem mestu v Demokratični republiki Kongo odkrili nov mutiran sev mpoxa in ga ocenili kot 'nov pandemski potencial'.

Novi virusni sev je sicer potomec smrtonosnejše različice 1, a se je razvil tako, da je bolj nalezljiv in ga je težje zaznati s testiranji kot predhodnika.

Širi se po rudarskem mestu Kamituga

108 primerov skrb vzbujajočega seva, variacije 1b, so odkrili v Kamitugi – revnem in gosto poseljenem rudarskem mestu blizu ruandske meje.

Okužbe z novim virusom mpox so se po Kamitugi hitro razširile, pri čemer so v 5 mesecih od prvega poročila prijavili 241 domnevnih primerov. Med 108 do danes potrjenih primerov je bilo 29 % spolnih delavcev, pri čemer je bil spolni stik ključni način okužbe.

Čeprav blažja, je tudi ta različica zelo smrtonosna, saj naj bi bila usodna za kar 10 odstotkov okuženih.

Nujnost takojšnjega ukrepanja

V pred-tiskanem poročilu, ki še ni bil strokovno pregledan, so raziskovalci pozvali k 'nujnim ukrepom' za preprečitev potencialnega novega mednarodnega izbruha. "Brez ustreznega posredovanja ima lokaliziran izbruh v Kamitugi potencial za širjenje na nacionalni in mednarodni ravni," so zapisali avtorji.

"Glede na nedavno zgodovino izbruhov mpoxa v DR Kongo se zavzemamo za hitro ukrepanje endemičnih držav in mednarodne skupnosti, da bi preprečili nov globalni izbruh mpoxa."

Opičje koze se preimenujejo v mpox

Mpox, pred spremembo imena znan tudi kot opičje koze, je virusna okužba, ki se širi s tesnim stikom in povzroča gripi podobne simptome ter značilne lezije, napolnjene z gnojem.

Blažja različica mpoxa je leta 2022 sprožila svetovno epidemijo, ko se je razširila v več kot 100 držav – vključno z Združenim kraljestvom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol