6. 12. 2020, 16:57 | Vir: STA

Greta Thunberg gostujoča urednica švedskega dnevnika Dagens Nyheter

profimedia

Švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg se je preizkusila v novi vlogi - kot gostujoča urednica največjega švedskega dnevnika Dagens Nyheter. Pripravila je današnjo, nedeljsko izdajo časnika, v kateri zato povsem prevladujejo okoljske teme.

Za naslovnico je 17-letnica izbrala fotografijo ogromnega kraterja v Sibiriji, ki zgovorno prikazuje topljenje permafrosta oziroma doslej trajno zamrznjenih tal. Ob njej sta naslov "To so dejstva, ne mnenje" ter članek o vasici v ruskem delu Arktike na obali Barentsovega morja, kjer je led že izginil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Strani dnevnika, namenjene kulturi in umetnosti, je Thunbergova namenila intervjuju s 94-letnim Davidom Attenboroughom, znanim britanskim naravovarstvenikom in avtorjem dokumentarcev, o ozaveščanju ljudi glede podnebnih sprememb.

V uvodniku je medtem mlada gostujoča urednica med drugim zapisala, da "je izročanje odgovornosti za največji švedski dnevnik mladoletni neizobraženi aktivistki povsem nepredstavljivo" in "noro", a obenem posledica "absurdnega dejstva, da smo v eksistencialni krizi, ki jo naša družba še naprej ignorira".

Thunbergova je s svojim bojem spodbudila globalno gibanje za boj proti podnebnim spremembam. Med drugim pogosto kritizira velike medije, saj da ne posvečajo zadostne pozornosti tej temi.

Potem ko se je lani preizkusila v vlogi gostujoče urednice na enem od programov britanskega javnega radia BBC, se je letos srečala z zaposlenimi pri dnevniku Dagens Nyheter, nakar je sledilo povabilo, naj bo urednica za en dan tudi pri njih.

Časnik se sicer prodaja v nakladi približno 350.000 izvodov dnevno, preko spleta pa dosega okoli milijon ljudi, še piše dpa.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec