25. 5. 2018, 15:25 | Vir: STA

Harveyja Weinsteina obtožili za posilstvo in spolni napad

profimedia

Proti bivšemu ameriškemu filmskemu producentu Harveyu Weinsteinu, ki ga več deset žensk obtožuje spolnega nadlegovanja oziroma napada, so v New Yorku vložili prvo obtožnico. V primeru dveh žensk je obtožen posilstva in spolnega napada.

Newyorška policija je kmalu po tem, ko se je Weinstein danes ob veliki medijski pozornosti predal na policijski postaji na Manhattnu, sporočila, da so ga aretirali in obtožili "posilstva, kaznivih spolnih dejanj, spolnih zlorab in neprimernega spolnega obnašanja zaradi incidentov, ki zadevajo dve ženski".

Po poročanju ameriških medijev naj bi med drugim šlo za primer igralke Lucie Evans, ki ga je lani obtožila, da jo je leta 2004 kot mlado igralko prisilil, da ga je oralno zadovoljila, ker je s tem pogojeval njeno vlogo v filmu. 66-letni bivši uspešni producent, ki zanika neprimerno ravnanje, naj bi še danes stopil pred sodnika, preden naj bi ga ob plačilu varščine izpustili na prostost, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Spolnih napadov in nadlegovanja ga je doslej obtožilo več kot 70 žensk, med njimi znane igralke Salma Hayek, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie in Rose McGowan.

Lanske obtožbe Weinsteina so sprožile gibanje "Jaz tudi", ki opozarja na razširjenost spolnega nadlegovanja in zlorab v vseh porah družbe. Zaradi obtožb je Weinstein izgubil svoje producentsko podjetje, odslovili so ga iz Akademije filmskih znanosti in umetnosti, sam pa se je umaknil v Arizono, kjer se po nekaterih navedbah zdravi zaradi odvisnosti od spolnosti.

Poleg Weinsteina so podobne obtožbe odnesel že številne mogočne in bogate vplivneže iz Hollywooda, politike, poslovnega sveta, medijev in športa. O preiskavi Weinsteina sicer razmišljajo tudi v Los Angelesu, preiskava poteka v Londonu, igralka Ashley Judd ga toži, ker ni dobila vloge v filmu Gospodar prstanov, potem ko je zavrnila njegove vsiljive zahteve po spolnem odnosu in podobnih primerov je še več.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord