1. 7. 2019, 16:24 | Vir: STA

Hongkonška policija pregnala protestnike iz parlamenta

Profimedia

Hongkonška policija se je z gumijevkami in solzivcem spravila nad protestnike, ki so bili pred tamkajšnjim parlamentom. Medtem je že znova prevzela nadzor nad parlamentom, v katerega je vdrlo nekaj deset protestnikov.

Več sto pripadnikov protiizgredniške policije je v torek zgodaj zjutraj po lokalnem času sprožilo operacijo, da bi pregnali protestnike iz parlamenta. Množico ljudi, ki so bili pred poslopjem, so razgnali s solzivcem in gumijevkami.

Preden so policisti prišli do parlamenta, so izgredniki, ki so nekaj ur pred tem vdrli vanj, že zapustili poslopje. Policija je tako brez odpora vstopila v plenarno dvorano in prevzela nadzor nad parlamentom.

V parlamentu so pred tem protestniki s sten potrgali fotografije voditeljev mesta. Zasedli so plenarno dvorano in tam razvili hongkonško zastavo iz obdobja, ko je bil Hongkong britanska kolonija.

Oblasti so sporočile, da so morali do ponedeljka zvečer v bolnišnico odpeljati 43 udeležencev protestov in policistov. Med slednjimi jih je 13, ki so jih protestniki polili z neznano tekočino.

Hongkonška vlada je obsodila nasilje protestnikov. "Ti protestniki so resno ogrozili varnost policistov in drugih ljudi. Takšna nasilna dejanja so nesprejemljiva za družbo," so poudarili.

Na mirnem shodu se je sicer v ponedeljek po lokalnem času v znak nasprotovanja zakonu, ki bi omogočil izročanje osumljencev hudih kaznivih dejanj Kitajski, znova zbralo več sto tisoč ljudi. Zahtevali so odstop Pekingu naklonjene hongkonške voditeljice Carrie Lam. Po podatkih organizatorjev jih je prišlo 550.000.

V Hongkongu so sicer v ponedeljek obeležili 22. obletnico vrnitve Kitajski.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord