16. 3. 2019, 19:32 | Vir: STA

Hrvati zahtevajo, da se nasilje v družini iz prekrška spremeni v kaznivo dejanje

STA

Več tisoč ljudi se je danes na enem osrednjih trgov v Zagrebu zbralo na protestu Reši me, na katerem izražajo solidarnost z žrtvami družinskega nasilja in od države zahtevajo ustrezno zaščito. Protest na Trgu kralja Tomislava ter drugod po državi je vzpodbudil nedavni primer očeta, ki je na Pagu z balkona vrgel svoje štiri otoke.

K protestom je pozvala igralka in scenaristka Jelena Veljača, ki je v začetku meseca na Facebooku oblikovala skupino #Spasime (Reši me), ki sedaj združuje že več kot 48.000 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ena od zahtev protestnikov je, da je treba nasilje v družini obravnavati kot kaznivo dejanje, in ne kot prekršek.

Po podatkih urada varuhinje za enakost spolov so bile leta 2017 ženske še vedno večinoma žrtve nasilja v družini. Med storilci je 77 odstotkov moških in 23 odstotkov žensk, glede storilcev nasilja med bližnjima osebama pa predstavljajo moški kar 92 odstotkov storilcev. Nasilje je tudi vse bolj nevarno, saj so njihovi partnerji ubili kar 15 žensk.

Protesta se je udeležil tudi premier Andrej Plenković, ki je povedal, da se je že sestal z vsemi pristojnimi ministri in da je pravosodnemu ministru Draženu Bošnjakoviću naložil pripravo sprememb kazenskega zakonika s ciljem povečanja kazni in da bi policija tovrstno nasilje praviloma opredelila kot kaznivo dejanje, in ne prekršek.

Meni, da je treba nasilje obravnavati kot kaznivo dejanje in uvesti strožje kazni, če želijo zmanjšati ta velik problem v družbi. Glede današnjega protestnega shoda pa je dejal, da ga ne vidi kot protest, temveč kot pobudo, ki jo podpira.

Napovedal je, da se bo v ponedeljek skupaj s pristojnimi ministri srečal s predstavniki pobude. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord