Ko se povežeta DJ in VJ, glasba dobi vizualno podobo

28. 9. 2020
Deli
Ko se povežeta DJ in VJ, glasba dobi vizualno podobo (foto: Promocijsko gradivo)
Promocijsko gradivo

Vsak večji dogodek zadnje čase vključuje spektakularne animacije in projekcije, pa naj gre za odprtje modne revije, otvoritev nove trgovine ali velik glasbeni festival. Te animacije ustvari VJ, vizualni dvojnik DJ-ja.

Ta nova in kreativna visokotehnološka scena se je na videz pojavila čez noč in je namenjena vizualnim iluzijam, ustvarjanju ozadja in dodajanju k izkušnji vsakega posameznika.

Vsaka noč bi morala poleg glasbenega ritma poskrbeti tudi za vizualno stimulacijo občinstva. Pogosto pozabljeni ljudje, ki nadzorujejo te vizualne elemente, so VJ-ji, vizualni umetniki, ki ustvarjajo usklajeno, vizualno komponento za izboljšanje avdio predstave DJ-ja. Gre za čisto umetniško obliko 21. stoletja, ki se nenehno razvija. VJ-ji so dandanes za prizorišče enako pomembni kot DJ-ji.

Ko se uskladita dva najpomembnejša čuta

VJ-janje je samo po sebi razmeroma nov poklic, ki se je pričel razvijati z razvojem tehnologije in računalnikov v 90ih letih prejšnjega stoletja. Prva programska oprema za VJ pa je bila izdana leta 1992.

Naloga Vj-jev je, da sinhronizirajo svojo umetnost z DJ-ji. Biti morajo prilagodljivi številnim različnim glasbenim slogom, včasih pa tudi ne vedo, katera skladba bo predvajana naslednja. VJ-ji so zadnje čase zelo pomembni členi v elektronski glasbi, saj spreminjajo glasbeno izkušnjo z usklajevanjem dveh najpomembnejših čutov - zvoka in vida.

Poudarek na vizualijah tudi v Sloveniji

Tudi veliki festivali elektronske glasbe dajejo velik poudarek na povezovanje zvoka in projekcij, ki se odvijajo za DJ-ji. StellarBeat festival, največji festival elektronske glasbe pri nas, že od svojih začetkov poudarja vizualni aspekt. Zaradi pandemije je bil letošnji festival prestavljen na prihodnje leto, a organizatorji sedaj predstavljajo nov, edinstven virtualen projekt - AURORA.

Doživi spektakularne luči na premieri AURORE 

Nov projekt AURORA vabi v kraljestvo elektronske glasbe in spektakularnih luči. Že 1. oktobra, bodo v Ljubljani in po vsem svetu, vidni prvi utrinki AURORE. Slušne brbončice bo ob neverjetnih lučeh razvajal svetovno znani DJ UMEK. AURORA bo vidna vsem, kje vse jo lahko spremljaš pa preveri na www.auroramusic.io.

Fotografije: promocijsko gradivo

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec