Ikea pridobila gradbeno dovoljenje v Ljubljani

8. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Ikea pridobila gradbeno dovoljenje v Ljubljani (foto: profimedia)
profimedia

Družba Ikea SEE je od ministrstva za okolje in prostor danes pridobila gradbeno dovoljenje za začetek gradnje trgovine v nakupovalnem središču BTC City v Ljubljani, so sporočili iz družbe. Z gradnjo svoje prve trgovine v Sloveniji nameravajo začeti kmalu.

Regionalni direktor za nepremičnine in razvoj v družbi Ikea SEE Vladislav Lalić je ob objavi novice poudaril, da jim pridobitev dovoljenja predstavlja velik uspeh. "Ob tej priložnosti bi se v imenu družbe Ikea rad zahvalil Mestni občini Ljubljana za korektno sodelovanje pri premagovanju vseh ovir, ki so nam stale na poti, ter strokovnjakom na ministrstvu za okolje in prostor, ki so obravnavali našo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja," je zapisal.

Gradnja trgovine bo po njegovih besedah potekala v več fazah, trgovino pa naj bi odprli približno leto dni po začetku gradnje.

Glavna gradbena dela bo opravila družba CGP. Pred dvema letoma so sicer v Ikei za izvajalca izbrali podjetje Pomgrad, a so se pozneje odločili za nov razpis in posel oddali drugemu gradbincu. "Začetni izvajalec je bil izbran že pred dvema letoma, zato smo se z namenom, da se prepričamo, ali naša izbira odraža trenutne tržne trende, odločili za nov razpis," so pojasnili za STA in dodali, da so dogovor z CGP sklenili prejšnji mesec.

Vlogo za izdajo dovoljenja je Ikea vložila marca, potem ko je je ljubljanski mestni svet konec februarja spremenil občinski prostorski načrt. Svetniki so namreč odstranili pogoj, da lahko Ikea uporabno dovoljenje dobi šele po ureditvi južne dostopne ceste od križišča Kajuhove in Kavčičeve ulice do križišča Ameriške in Italijanske ulice, kjer je predvidena gradnja krožišča.

Zemljišča za gradnjo omenjene južne dostopne ceste bi morala pridobiti ljubljanska občina, a se je pri zemljiščih ob križišču Kajuhove in Kavčičeve ulice zapletlo. Zemljišča so namreč v lasti družbe Protect GL, ki je v stečaju, občina pa se s stečajnim upraviteljem ni uspela dogovoriti o prodajni ceni. Poleti 2016 je občina sprožila postopek razlastitve, lansko jesen pa so ga na željo občine ustavili, da bi postopek tekel po novi zakonodaji.

Stečajni upravitelj družbe Protect GL Veljko Jan je medtem za zemljišče v zadnjem poskusu prodaje dobil štiri nezavezujoče ponudbe. Kot je pojasnil za STA, je ponudbo oddala tudi ljubljanska občina. O podrobnostih ni želel govoriti, je pa pojasnil, da bo 20. avgusta opravil pogajanja s ponudniki.

Švedski pohištveni velikan je prihod v Ljubljano napovedal septembra 2014, ko sta Lalić in ljubljanski župan Zoran Janković na Ljubljanskem gradu podpisala memorandum o soglasju, s katerim sta se obe strani zavezali k projektu. Celoten projekt izgradnje trgovine v Sloveniji je vreden okoli 90 milijonov evrov in bo prinesel zaposlitev okrog 300 novim sodelavcem, so še izpostavili v Ikei. Trgovina se bo razprostirala na približno 30.000 kvadratnih metrov površin.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju