19. 4. 2019, 14:16 | Vir: STA

Indija: Zaradi glasovanja za napačno stranko si je odrezal prst!

profimedia

Indijski volivec si je iz obupa odrezal kazalec, ko je ugotovil, da je na splošnih volitvah pomotoma glasoval za napačno stranko.

Pawan Kumar se je v četrtek na elektronski glasovalni napravi zmedel zaradi številnih simbolov strank in pomotoma glasoval za vladajočo stranko Bharatiya Janata (BJP) premierja Narendra Modija, namesto za regionalno rivalsko stranko v zvezni državi Uttar Pradesh, je njegov brat povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Razburjen 25-letnik je nato odšel domov in si z mesarskim nožem odrezal kazalec.

Čeprav v Indiji na voliščih glasujejo elektronsko, vsakemu volivcu po oddaji glasu še vedno označijo kazalec s črnilom, da ne bi znova glasovali.

Njegov brat Kailash Chandra je povedal, da se je zelo veselil, ker se je prvič v življenju udeležil volitev. Ko pa je ugotovil svojo napako, je bil tako razburjen, da si je odrezal prst, ki je bil označen s črnilom. Svojci so ga takoj odpeljali v bolnišnico.

Na spletu je nato zaokrožil video posnetek, v katerem ima povit prst in pravi, "da je hotel glasovati za slona, a je namesto tega glasoval za rožo". Lotos je simbol stranke BJP, slon pa stranke Bahujan Samaj, ki je del zavezništva, ki v omenjeni zvezni državi kandidira proti Modiju.

Simbol stranke se na volilnih napravah nahaja ob fotografiji kandidata.

V četrtek je potekala druga faza indijskih maratonskih volitev, ki so se začele 11. aprila in bodo v skupno sedmih fazah potekale do 19. maja. Na njih lahko glas odda več kot 900 milijonov volilnih upravičencev. Med več tisoč kandidati izbirajo 543 poslancev spodnjega doma parlamenta.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel