4. 10. 2018, 13:05 | Vir: STA

Inštitut za študije prekariata s peticijo za odpravo prekarnosti

profimedia

Inštitut za študije prekariata je sprožil peticijo, s katero opozarjajo, da je treba načrtovane vladne ukrepe proti prekarnosti začeti izvajati takoj. Po zaključenem zbiranju podpisov jo bodo posredovali vladi, koalicijskim strankam, medijem in sindikatom. V dobrih desetih dneh jo je podpisalo nekaj manj kot 400 oseb.

Kot je za STA pojasnil direktor inštituta Črt Poglajen, je peticija nastala kot "odziv na razmere". "Koalicijske stranke so v programskem delu koalicijske pogodbe v sedmih alinejah opredelile ukrepe proti prekarnosti. To so oblikovanje medresorske skupine, uvedba minimalnega plačila agencijskih delavcev, ki so na čakanju, ureditev zavarovanj za samostojne podjetnike, ureditev statusa za zaposlene prek civilnih pogodb, okrepitev dela inšpektorata za delo, preprečitev veriženja pogodb za delo in izenačitev spolov pri vodenju organizacij," je spomnil Poglajen.

Prepričan je, da bi morali naštete ukrepe začeti izvajati takoj, kar pa se ni zgodilo. "Zato smo se odločili, da ustvarimo glas, ki bo prišel od ljudi," je dodal.

K podpisu peticije so povabili tako predstavnike civilne družbe kot stroke. Med slednjimi sta podpis med drugim doslej prispevala trenutni in prejšnji rektor ljubljanske univerze, na seznamu so tudi posamezniki iz različnih političnih strank.

Peticijo bodo po zaključenem zbiranju podpisov najprej posredovali vladi, koalicijskim strankam in medijem. Skupaj z odzivom odločevalcev jo bodo nato poslali tudi sindikatom, je še pojasnil Poglajen.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol