Italija ne dovoli vplutja nemške ladje s 101 rešenim migrantom na krovu

27. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Italija ne dovoli vplutja nemške ladje s 101 rešenim migrantom na krovu (foto: profimedia)
profimedia

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je nemški humanitarni ladji s 101 rešenim migrantom na krovu preprečil vplutje v katero od italijanskih pristanišč. Ladja nemške nevladne organizacije Lifeline računa na pomoč Nemčije. Medtem so zabeležili še en klic na pomoč z morja, na gumenjaku pred libijsko obalo naj bi bilo do sto ljudi.

Ladja Eleonore je v ponedeljek s potapljajočega se plovila pred obalo Libije rešila 101 migranta. Po navedbah kapitana in lastnika ladje Claus-Petra Reischa so jih rešili "zadnjo sekundo", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot piše italijanski časnik La Repubblica, je bil Reisch pred enim letom na Malti več mesecev pridržan in kasneje tudi obsojen na plačilo 10.000 evrov kazni zaradi še enega reševanja migrantov na morju. Zaradi tega je tudi malo verjetno, da bi ladja Eleonore dobila možnost vplutja na Malto.

Tako je nevladna organizacija Lifeline Nemčijo zaprosila, naj jih usmeri v varno pristanišče. Po navedbah Reischa za zdaj še niso dobili nobenega pozitivnega odziva katere od držav EU.

Humanitarna organizacija Alarm Phone pa je po poročanju La Repubblice danes zjutraj prejela nov klic na pomoč z morja. Med klicem je bilo slišati krike in jok, na krovu naj bi bili tudi mrtvi, časnik navaja pojasnila Alarm Phone. Ker je bilo plovilo še blizu libijske obale, so o tem obvestili libijske in italijanske oblasti, a dvomijo, da jih kdo išče.

Libijska mornarica je medtem sporočila, da je obalna straža našla pet trupel in rešila 65 preživelih s čolna, ki se je potopil vzhodno od Tripolija. Obalna straža je klic o čolnu, ki se je znašel v težavah, prejela zgodaj zjutraj. Pripadniki obalne straže so čoln našli in iz morja potegnili trupla treh moških, ženske in otroka. Preživeli migranti po navedbah libijske mornarice prihajajo iz Sudana, Egipta, Maroka in Tunizije, poroča dpa.

Minuli teden so ladji humanitarni Ocean Viking z več kot 350 migranti na krovu dovolili vplutje na Malto, potem ko so bili več dni na morju. Rešene migrante so premestili v različne države EU, še poroča dpa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol