Italija znova na robu vladne krize

Italija znova na robu vladne krize (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
8. 8. 2019

Italija, kjer je vladajoča koalicija desne Lige in populističnega Gibanja pet zvezd že več mesecev tik pred razpadom, se je zaradi nesoglasij glede hitre železniške proge znašla na robu vladne krize. Da se je v koaliciji v zadnjih mesecih nekaj zalomilo, je v sredo zvečer pred privrženci priznal tudi vodja Lige in notranji minister Matteo Salvini.

Gibanje pet zvezd je v senatu vložilo predlog za ustavitev gradnje hitre železniške povezave med Torinom in Lyonom, znane tudi kot Tav. V Gibanju pet zvezd menijo, da je naložba okoljsko nevzdržna in potratna.

Zgornji dom italijanskega parlamenta je v sredo o tem predlogu glasoval, a ga je zavrnil, čeprav so senatorji iz vrst Gibanja pet zvezd glasovali zanj. Gradnja proge, ki jo Liga vztrajno zagovarja, se bo tako nadaljevala, poročajo tuje tiskovne agencije. Že marca je italijanska vladajoča koalicija zaradi tega vprašanja skoraj razpadla.

Salvini je v ponedeljek opozoril, da bi "ne" več milijard evrov vrednemu projektu, za katerega je Italija pridobila tudi evropska sredstva, ogrozil vlado. Omenil je tudi možnost predčasnih volitev. Po navedbah nekaterih virov, na katere se sklicuje italijanska tiskovna agencija Ansa, bi bile lahko volitve 6. ali 13. oktobra.

Po poročanju italijanskih medijev se je Salvini v sredo zvečer o razmerah v vladajoči koaliciji posvetoval s premierjem Giuseppejem Contejem, kasneje naj bi v vladno palačo prišel tudi vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. V medije je pricurljalo, da je Salvini zahteval odstop treh ministrov iz Gibanja pet zvezd. Vodja lige je namignil, da bi javnosti lahko več sporočil danes, Conte pa je v zadnjem hipu odpovedal za danes napovedano novinarsko konferenco pred poletnimi počitnicami.

A koalicijski partnerici se ne razhajata le glede 270 kilometrov dolgega odseka železniške proge s 60 kilometri predorov pod Alpami. V zadnjem času se nista strinjali tudi glade imenovanja Ursule von der Leyen za novo predsednico Evropske komisije, glede vprašanj, povezanih z migracijami in financami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Salvini je ob vse večjih razhajanjih z Gibanjem petih zvezd v sredo v Sabaudii blizu Rima začel turnejo po južnoitalijanskih plažah, ki bi si jo lahko razlagali kot predvolilno kampanjo. Pred privrženci je priznal, da se je v koaliciji v zadnjih mesecih "nekaj zalomilo".

Po mnenju analitikov želi Salvini, katerega stranka je bila jasna zmagovalka letošnjih evropskih volitev v Italiji, pridobiti dovolj visoko podporo, da bi v primeru predčasnih volitev lahko Italiji vladal brez koalicijskih partnerjev.

S poletno turnejo po plažah naj bi Salvini prevzel volivce Gibanju petih zvezd, ki je številne razočaralo z nedoslednostjo pri okoljskih politikah in odsotnostjo javnih vlaganj. Salvini ima v prihodnjih dneh na programu več deset zborovanj na jugu države, kjer je na lanskih parlamentarnih volitvah slavilo populistično gibanje.