Uredništvo | 6. 2. 2024, 10:14

V hiši nekdanjega slovenskega gradbenega barona našli skriti sef s skoraj milijon evri

Žiga Živulovič/Bobo

Polovica denarja bo pristala v stečajni masi nekoč izjemno vplivnega gospodarstvenika, polovica pa v stečajni masi njegove nekdanje žene.

Leta 1938 rojeni Ivan Zidar, lastnik in direktor gradbenega podjetja SCT, ki so mu nadeli vzdevek "gradbeni baron", je bil štiri desetletja absolutna avtoriteta v slovenskem gradbeništvu. Toda Zidar je podjetje privatiziral, ga izčrpal in bil zaradi podkupovanja leta 2008 tudi obsojen na 14-mesečno zaporno kazen, poroča Delo.

Od tam je šla njegova pot strmo navzdol, leta 2015 je sodišče začelo postopke za njegov osebni stečaj. Upnikom je namreč dolgoval okoli 16 milijonov evrov. Toda ker je Zidar precej premoženja prenesel na zdaj bivšo ženo, eno od stanovanj v Ljubljani pa podaril hčeri Dori, je bilo na začetku osebnega stečaja med njegovim premoženjem komaj kaj, vsekakor pa ne dovolj, da bi poplačal vse upnike.

Po pisanju Dela je v stečajni masi pristala polovica hiše na naslovu Zelenova 34 v Ljubljani (ocenjena tržna vrednost znaša 321.340 evrov), polovica hiše na naslovu Zelenova 38 s parcelo (220 tisoč evrov), polovica hiša s parcelama v Fiesi (737.500 evrov), polovica hiša z bazenom na naslovu Černivčeva 6A v Ljubljani (366.350 evrov, vrednost bazena 19.500 evrov) in polovica stanovanja na Linhartovi ulici v Ljubljani z dvema parkirnima mestoma (110 tisoč evrov).

Morda vas zanima tudi:

Poleg tega še kmetijski zemljišči v Moravskih Toplicah in gozd oziroma travnik v okolici Kamnika, med premičninami pa poleg pohištva in dotrajane fitnes opreme 72 slik, kipcev, kipov in ur, vrednih skoraj 74 tisoč evrov. V stečajni masi bo končala polovica zneska.

Skrivni sef

Zidar je leta 2021 umrl in komaj takrat se je začel postopek, ki je stečajnim upraviteljem omogočil dostop do njegove hiše na Zelenovi.

Tam jih je pričakalo presenečenje, saj so v njem odkrili sef s skoraj 600.000 evrov gotovine, poleg evrov pa so bili še švicarski franki, vredni več kot 230 tisoč evrov, je razvidno iz dopolnitve otvoritvenega poročila, ki je bilo 21. decembra 2023 objavljeno na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.

Polovica denarja bo pristala v Zidarjevi stečajni masi, polovica pa v stečajni masi njegove nekdanje žene Vincencije Zidar oziroma Lambergar, ki je ravno tako v postopku osebnega stečaja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol