30. 3. 2019, 10:30 | Vir: STA

Izsledke preiskave o ruskem vpletanju v ameriške volitve naj bi objavili do sredine aprila

profimedia

Poročilo posebnega tožilca Roberta Muellerja o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve bodo objavili do sredine aprila, je v petek napovedal ameriški pravosodni minister Robert Barr v pismu dvema kongresnikoma.
 

"Vsi ga bodo kmalu lahko prebrali sami," je v pismu predsednikoma odborov za pravosodje v predstavniškem domu in senatu, ki ga je povzelo več ameriških časnikov, zapisal Barr.

Mueller je poročilo o svoji preiskavi, ki se je začela spomladi leta 2017, predal 22. marca. Barr pa je prejšnji teden kongresu poslal povzetek poročila na štirih straneh, v katerem je zapisal, da Mueller ni sklenil, da je ameriški predsednik Donald Trump zagrešil kaznivo dejanje, vendar pa ga tudi ni opral krivde. Demokrati v ameriškem kongresu zahtevajo objavo celega dokumenta, ki obsega 400 strani, in poudarjajo, da poročilo Trumpa ni eksplicitno opralo krivde.

Barr je v petek pojasnil, da poročilo še urejajo, da bo ustrezalo zakonodaji, med drugim glede zbiranja podatkov s strani obveščevalcev ali zasebnosti. Po njegovih besedah Beli hiši ne nameravajo predati poročila v pregled pred objavo.

Minister je še dejal, da je po objavi poročila v začetku maja pripravljen nastopiti pred kongresom. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel