Jair Bolsanaro odprt za pomoč G7 le ob Macronovem opravičilu

Jair Bolsanaro odprt za pomoč G7 le ob Macronovem opravičilu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
27. 8. 2019

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je odprt za pogovore o pomoči sedmih industrijsko najbolj razvitih držav za gašenje požarov, ki divjajo po amazonskem pragozdu, a le, če se francoski predsednik Emmanuel Macron opraviči za "žaljive komentarje", ki jih je izrekel na njegov račun. Brazilija je sicer 20-milijonsko pomoč držav G7 sprva zavrnila.
 
 

Države G7 so na vrhu, ki ga je v minulih dneh gostil francoski Biarritz, sklenile, da bodo za spopadanje s požari v amazonskem pragozdu namenile 20 milijonov evrov, kar je razburilo brazilskega predsednika. Bolsonaro je pomoč sprva zavrnil, od brazilskega političnega vrha pa je prišlo sporočilo, naj Macron raje poskrbi za "svoj dom in svoje kolonije".

"Cenimo ponudbo, a morda bi bila ta sredstva pametneje porabljena za pogozdovanje Evrope," je dejal vodja Bolsonarovega kabineta Onyx Lorenzoni. "Macron se ni znal izogniti niti predvidljivemu požaru v cerkvi, ki sodi med svetovno kulturno dediščino. Kaj namerava zdaj naučiti našo državo?" je še dodal in spomnil na aprilski požar v katedrali Notre Dame.

Z nekoliko bolj mirnim tonom se je na pomoč odzval brazilski minister za okolje Ricardo Salles in dejal, da je "pomoč vedno dobrodošla", da pa bo Brazilija tista, ki bo odločala o tem, kako bodo sredstva porabljena.

Ploščo je zdaj obrnil tudi Bolsonaro in dejal, da se je o denarni pomoči držav G7 pripravljen pogovarjati, a le, če se mu Macron opraviči oz. se ogradi od "žaljivih komentarjev", ki jih je izrekel na njegov račun. "Da bi z dobrimi nameni sprejeli karkoli od Francije, mora Macron preklicati svoje besede, nato lahko govorimo," Bolsonara povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na katere "žaljive komentarje" se je skliceval Bolsonaro, ni znano, se je pa Macron ob zaključku vrha G7 odzval na Bolsonarove izjave na račun francoske prve dame Brigitte Macron. Bolsonarov podpornik je namreč v nedeljo na Facebooku objavil sporočilo, v katerem se je posmehoval videzu Macronove, ki je stara 65 let in je 28 let starejša od Bolsonarove soproge Michelle, Bolsonaro pa je na to odgovoril: "Ne ponižujte možakarja, haha."

"Imel je izredno žaljive komentarje o moji ženi. Kaj naj rečem? To je žalostno. Žalostno, predvsem zanj, in za Brazilce," se je odzval Macron. "Medtem ko čutim prijateljstvo in spoštovanje do brazilskega naroda, upam, da bodo kmalu dobili predsednika, ki se bo vedel primerno," je še dejal francoski predsednik.

Podporo Bolsonaru je medtem izrazil ameriški predsednik Donald Trump. "Predsednika Bolsonara sem lahko dobro spoznal. Zelo se trudi glede požarov v Amazoniji in s tem opravlja veliko delo za brazilski narod, kar ni enostavno. On in njegova država imata polno in celovito podporo ZDA," je zapisal na Twitterju.

Priporočamo