Janez Poklukar prevzel vodenje UKC Ljubljana: Ne bo lahko

1. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Janez Poklukar prevzel vodenje UKC Ljubljana: Ne bo lahko (foto: Nebojša Tejić/STA)
Nebojša Tejić/STA

Novi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar je danes od v. d. generalnega direktorja Teodorja Žepiča uradno prevzel vodenje osrednje slovenske bolnišnice, so sporočili iz UKC Ljubljana. Ob nastopu štiriletnega mandata se je Poklukar že sestal z ožjimi sodelavci.

"Vodenje UKC Ljubljana predstavlja veliko odgovornost, saj je UKC terciarna ustanova nacionalnega pomena, ki na številnih področjih skrbi za dva milijona prebivalcev. Ne bo lahko. Ne jemljem tega kot breme, ampak kot velik izziv," je ob nastopu mandata povedal Poklukar, ki se je Teodorju Žepiču zahvalil za uspešno delo.

Žepič pa je, kot so sporočili iz UKC Ljubljana, povedal, da so v štirih mesecih nadaljevali vse načrtovane projekte ter se zahvalil svoji ekipi za uspešno delo in sodelovanje. Novi generalni direktor po njegovih besedah prihaja v zahtevno strokovno in poslovno okolje, kjer ga čaka veliko izzivov.

Poklukar, ki je po izobrazbi zdravnik, na čelo osrednje slovenske bolnišnice prihaja z mesta direktorja jeseniške bolnišnice, ki jo je vodil pet let in jo je uspel potegniti iz rdečih številk. Podoben izziv, a v bistveno večjem obsegu, ga čaka tudi v UKC, ki se že več let sooča z izgubo. V zadnjem desetletju je pozitivno posloval leta 2008 in 2017, ko je začel veljati interventni zakon za sanacijo bolnišnic. Lansko leto je končal z 22,4 milijona evrov primanjkljaja.

V nedavnem intervjuju za STA je Poklukar ocenil, da se bo z vodenjem največje bolnišnice v državi očitno podal v nekaj povsem novega. Tudi zaradi pritiskov, ki se mu obetajo in s katerimi se kot direktor jeseniške bolnišnice ni srečal.

Urejanje odnosov in zagotavljanje boljše klime med zaposlenimi sta med prioritetami Poklukarjevega vodenja UKC, ki se po številu zaposlenih in postelj uvršča med največje bolnišnice v Srednji Evropi. Ob tem se zaveda pomena ustreznega nagrajevanja zaposlenih in pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje tudi na tem področju poskrbelo za ustrezne zakonodajne spremembe.

Napovedal je, da bo med njegovimi prvimi potezami v vlogi generalnega direktorja ureditev razmer na otroški srčni kirurgiji, kar bo zagotovilo varno obravnavo otrok. Tudi v tem primeru je po njegovih besedah pomembno, da bo vodstvo UKC vzpostavilo pogoje, ki bodo zaposlenim omogočili udejanjiti njihov strokovni potencial, obenem pa bodo imeli priložnost za karierno napredovanje.

Zdravstveni minister Aleš Šabeder je v javnosti že večkrat izrazil naklonjenost Poklukarju in mu obljubil podporo pri reformah v kliničnem centru. Njegovo imenovanje na čelo UKC so pozdravili tudi v zdravniškem cehu. Zadovoljni so, ker združuje zdravniško in menedžersko znanje.

UKC Ljubljana je novo vodstvo iskal po Šabedrovem odhodu na čelo zdravstvenega resorja. Ljubljanski klinični center je vmes začasno vodil Žepič, sicer tudi poslovni direktor pediatrične klinike.

Na razpis za novega generalnega direktorja je sicer razpisna komisija sveta UKC Ljubljana prejela sedem prijav. Po opravljenih razgovorih s petimi kandidati, ki so izpolnjevali pogoje, je svet 11. julija za generalnega direktorja imenoval Poklukarja, Šabeder pa je 22. julija podal soglasje k njegovemu imenovanju.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju