8. 9. 2020, 20:30 | Vir: STA

Janša in Kurz na vrhu: "Slovenska smer v Severni triglavski steni preplezana, čudovito vreme, odlična družba!"

Tamino Petelinšek/STA

Slovenski premier Janez Janša in njegov avstrijski gost, kancler Sebastian Kurz sta se po pogovorih v Ljubljani danes skupaj podala v severno steno Triglava. Preplezala sta slovensko smer, je sporočil premier Janša in dodal, da sta imela vsebinske pogovore.

Vlada je na Twitterju objavila tri fotografije obeh voditeljev, ki sta opravljena pohodniško. Na eni imata na glavi čeladi, na drugi jih imata v rokah, na tretji pa čelad ni videti.

Dve fotografiji sta videti z začetka vzpona proti slovenskemu očaku. Tretja pa je posneta od spodaj, ko sta Kurz in Janša že višje v steni.

Zatem je več fotografij na Twitterju objavil tudi Janša. "Slovenska smer v severni triglavski steni preplezana. Čudovito vreme na vrhu. Odlična družba izvrstnega gornika Sebastiana Kurza in vsebinski pogovori," je ob tem zapisal Janša.

Na eni od njegovih fotografij je videti Kurza v steni, na še dveh pa sta že "nad oblaki", tik pod vrhom, vesela in nasmejana. Tako Janša kot Kurz imata na sebi vso opremo za tovrstne podvige.

Triglavska severna stena je sicer najmogočnejša, najvišja in najširša slovenska stena, čez katero potekajo številne plezalne smeri.

Avstrijski kancler se je danes v Sloveniji mudil na svojem prvem dvostranskem obisku v tujini od začetka pandemije koronavirusa februarja letos. Na Triglav sta se z Janšo podala po jutranjem delovnem srečanju v Ljubljani, na katerem sta se zavzela tako za skupen pristop v boju proti novemu koronavirusu kot nezakonitim migracijam.

Zatem sta se Janša in Kurz podala v gore. Kancler je na novinarsko vprašanje, kako se počuti pred plezanjem, odgovoril, da je slovenski premier izkušen plezalec in je brez skrbi pred plezanjem. Glede na objave na družbenih omrežjih sicer tudi sam ni ravno brez izkušenj v gorah.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel