12. 11. 2020, 16:04

"Je kdo 18-letniku povedal, da če bo padel in si zlomil koleno, ne bo mogel priti do operacije?"

Bor Slana/STA

Ker je 40 % okuženih asimptomatskih, bi se morali vsi obnašati, kot da smo že okuženi, je zgolj eden od poudarkov, ki jih je v pogovoru za Val 202, povedal Mario Fafangel, da bi tako razložil pomen najbolj nepriljubljenega ukrepa: t.j. fizične distance.

O tem, da še zdaleč ne gre zgolj za varovanje zdravja in življenja starejših in že bolnih, pa je Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), povedal še:

"Pri koronavirusu gre za kompleksno sestavljanko, ki še vedno deluje kot zavora in ne kot pravi stroj. Približuje se cepivo in trenutno je vsaka smrt odveč. Naša odgovornost je, da zagotovimo pogoje, v katerih ne moremo biti super prenašalci virusa, in da delujemo, kot da bi bil potencialno okužen vsak. Vsi smo na istem, tudi na najvišji ravni odločevalcev. A je kdo 18-letniku kdaj povedal, da če bo padel in si zlomil koleno, ne bo mogel priti do operacije, ker bodo bolnišnice pokale po šivih in posledično nikoli več ne bo mogel igrati nogometa? Izpostavljeni smo tveganju za življenje vseh nas in celotne družbe."

Celoten pogovor na Valu 202: TUKAJ!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord