Jeffrey Epstein, obtožen spolne zlorabe mladoletnic, si je v zaporu vzel življenje

Jeffrey Epstein, obtožen spolne zlorabe mladoletnic, si je v zaporu vzel življenje (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 8. 2019

Ameriški milijonar Jeffrey Epstein, ki so ga prejšnji mesec obtožili trgovine z mladoletnicami za spolno izkoriščanje in zarote za trgovino z mladoletnicami za spolno izkoriščanje, se je v zaporu na newyorškem Manhattnu obesil, poročanje ameriških medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP. Njegovo truplo so našli ob 7.30 uri po lokalnem času.

Zdravniški izvedenec je potrdil Epsteinovo smrt, a ni rekel ničesar o vzroku in času smrti. Dejal je, da so začeli preiskavo o tem.

Konec julija so Epsteinu po obravnavi na sodišču v New Yorku zavrnili možnost izpustitve z varščino. Zavrnil je vse obtožbe, grozilo pa mu je 45 let zaporne kazni.

66-letnik je sicer skušal narediti samomor že konec julija. Takrat so pri njem na vratu opazili sledove, ki naj bi kazali na poskus samomora, še poročajo mediji. Nekateri se sprašujejo, kako si je lahko vzel življenje kljub temu, da so ga po poskusu samomora domnevno začeli nadzorovati.

Epstein je od leta 1999 do leta 2007 spolno občeval z mladoletnicami, ki so mu jih priskrbele podrejene uslužbenke, kasneje pa tudi mladoletnice, s katerimi je že imel spolne odnose. Zalomilo se je pri 14-letnici, ki ga je leta 2005 prijavila policiji, preiskava pa je odkrila okrog 30 podobnih žrtev.

Epstein je bil do svoje aretacije na Floridi leta 2008, ko je priznal nagovarjanje k prostituciji in odslužil 13 mesecev zaporne kazni, znana osebnost v Palm Beachu in na Manhattnu, med prijatelje pa je poleg nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona štel tudi sedanjega predsednika Donalda Trumpa. Slednji sicer trdi, da nista bila nikoli prijatelja.

Zaradi Epsteina je moral odstopiti s položaja Trumpov minister za delo Alex Acosta, ki je leta 2008 brez posvetovanja z žrtvami primer predal državnim tožilcem Floride, ki so se z Epsteinovimi odvetniki dogovorili za nizko kazen. Preiskava FBI je pred tem odkrila, da je od leta 1999 sprejemal mladoletnice za masažo in imel z njimi spolne odnose, za kar mu je po zvezni zakonodaji grozila dosmrtna zaporna kazen.

Nekatera od deklet so tožila in februarja zmagala na zveznem sodišču, ki je potrdilo, da Acosta ni ravnal prav, ko je brez posvetovanja z žrtvami primer predal državnim tožilcem. Acosta vztraja, da je bil primer šibak in je na ta način vsaj dosegel, da je bil Epstein v zaporu, plačal odškodnino žrtvam in se prijavil kot spolni prekrškar.