3. 8. 2018, 14:19 | Vir: STA

Jezero Rakitna: Kopanje odsvetovano zaradi fekalnih bakterij

STA

Občina Brezovica na svoji spletni strani odsvetuje kopanje v jezeru Rakitna, saj je količina fekalnih bakterij, enterokokov, močno presegla mejne vrednosti, ki se uporabljajo za kopalne vode. Če se obiskovalci jezera kljub temu v njem kopajo, pa občina svetuje, naj poskrbijo, da vode ne zaužijejo.

Povišano vrednosti enterokokov v vodi jezera na Rakitni so v laboratoriju ugotovili v sklopu mikrobioloških preskusov vode iz jezera, ki jih je naročilo Javno komunalno podjetje Brezovica. Rezultate analize pa so prejeli v sredo.

Kot med drugim piše na spletni strani občine, naj bi šlo po mnenju stroke za onesnaženje starejšega izvora, ki lahko izhaja še iz spomladanskega obdobja. Mikrobiološke preskuse vode so izvedli tudi v Podpeškem jezeru, ki pa so pokazali odlično kakovost vode.

Sicer pa so preskuse vode iz obeh jezer v občini Brezovica naročili v skrbi za zdravje kopalcev tako kot v preteklem letu. Vzorčenje in meritve pa so bile izvedene s strani akreditiranega laboratorija, še piše na spletni strani občine.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec