3. 10. 2018, 10:06 | Vir: STA

Resnica o tem, kako je obogatel Donald Trump

profimedia

Časopis New York Times objavlja izsledke temeljite preiskave financ ameriškega predsednika Donalda Trumpa, katere osnovna ugotovitev je, da je predsednikov oče Fred Trump obogatel s pomočjo davčnih prevar in to znanje skupaj z milijoni dolarjev prenesel na svojega sina.

Trump se rad hvali, da mu je oče na začetku navrgel "uborni" milijon dolarjev v obliki posojila, iz katerega je potem sam ustvaril milijarde dolarjev vreden poslovni imperij. New York Times ugotavlja, da je bil ta milijon, preračunan v današnje razmere, vreden 413 milijonov dolarjev, iz česar bi v desetletjih nastale milijarde, tudi če bi jih dal na vezano vlogo.

Večina očetovega denarja je prišla preko davčnih shem in prevar v 90. letih prejšnjega stoletja. Časopis stoji za svojo zgodbo kljub ogorčenju Trumpovih odvetnikov, ki so jo označili za popolnoma netočno, in so, sicer nekam medlo, zagrozili s tožbo zaradi obrekovanja. Medlo zato, ker ni niti najmanjše možnosti, da bo Trump na sodišču govoril o svojem plačevanju davkov.

Radodarnosti Freda Trumpa je bil v največji meri deležen Donald, vendar pa je skupaj z bratoma in sestrama po ugotovitvah časopisa dobil milijardo dolarjev. Na to milijardo bi morali vsi skupaj plačati okrog 550 milijonov dolarjev davkov, vendar pa so s pomočjo raznih davčnih shem na koncu plačali le pet odstotkov te vsote.

Trump članka med nastajanjem ni želel komentirati, odvetnik Charles Harder pa je pisno sporočil, da predsednik z davki ni imel nikoli nič, ampak je zadeve prepustil sorodnikom in davčnim strokovnjakom. Pravni strokovnjaki v ZDA menijo, da je večina morebitnih kaznivih dejanj že zastarala, vendar pa bi se lahko zvezna davkarija, ki ji sedaj kot predsednik poveljuje Trump, odločila za civilni pregon za visoke denarne kazni.

Fred Trump naj bi Donalda zasipal z denarjem, odkar je bil dojenček.

Do tretjega leta starosti mu je oče namenjal 200.000 dolarjev na leto, pri osmem letu starosti je bil že milijonar, ko je bil star med 40 do 50 let, pa mu je oče dajal več kot pet milijonov dolarjev na leto. Fred Trump je sina tudi velikokrat rešil posledic katastrofalnih poslovnih odločitev, s katerimi je zabredel v dolgove in ostal brez denarja.

Fred Trump je obogatel kot nepremičninski baron New Yorka s pomočjo zveznih posojil in olajšav, ker je gradil stanovanja za ljudi z nižjimi prihodki. Kljub temu da mu je pomagal vse življenje, pa je Donald Trump želel decembra 1990 očeta prepričati v spremembo oporoke, s čimer bi postal njen edini izvršitelj. Fred Trump naj bi se zbal, da bo sin "pognal" ves denar, ki ga je ustvaril, in je spremembe zavrnil.

New York Times utemeljuje raziskavo na več kot 200 davčnih dokumentih članov družine Trump. Konservativna komentatorka Washington Posta Jennifer Rubin ob tem izraža mnenje, da ji je sedaj povsem jasno, zakaj Trump nenehno zahteva pozornost in želi, da mu vsi priznajo, kako pameten in uspešen je - zato, ker mu je bilo vse podarjeno.

Trump očetu "posojila" ni nikoli povrnil, znan pa je tudi kot edini predsedniški kandidat v sodobni zgodovini, ki je zavrnil objavo svojih davčnih napovedi pred volitvami. Tega ni storil niti po zmagi, saj njegovih podpornikov ne zanima, ali kaj skriva. Tudi najnovejše razkritje New York Timesa jih ne gane.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da je propadajoči New York Times izvedel žalosten in zavajajoč napad na Trumpovo družino. Kredibilnost časopisa in drugih medijev je po njenem mnenju na dnu, ker so obsedeni z napadi na predsednika in družino, namesto na poročanje.

"Resnica je, da so borzni indeksi na rekordnih vrednostih, stopnja brezposelnosti je najnižja v 50 letih, davki so nižji, plače rastejo, kmetje in delavci imajo boljše trgovinske sporazume, ameriška vojska je najmočnejša doslej," sporoča Sandersova in predlaga, da bi bilo morda potrebno še eno opravičilo časopisa, podobno tistemu, ki ga je moral izdati zaradi napačne napovedi izida volitev leta 2016.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ