20. 10. 2020, 10:43 | Vir: STA

Kanadsko mesto Asbestos spremenilo ime

Profimedia

Kanadsko mestece Asbestos (Azbest) se je odločilo spremeniti ime, ker da vzbuja napačne predstave. Mesto z okoli 7000 prebivalci se bo poslej imenovalo Val-des-Sources (Dolina virov), so v ponedeljek zvečer po dolgih posvetovanjih in glasovanju med prebivalstvom sporočile tamkajšnje oblasti.

V mestu okoli 150 kilometrov vzhodno od Montreala je bil nekoč največji rudnik azbesta na svetu. Kraj so po tej skupini silikatnih mineralov, ki so jo v preteklosti v veliki meri uporabljali v industriji in gradbeništvu, poimenovali konec 19. stoletja.

Ker se je v zadnjih desetletjih izkazalo, da je azbest rakotvoren, je ime na mesto po navedbah tamkajšnjih oblasti metalo slabo luč. Mestne oblasti so tako novembra lani sporočile, da iščejo novo ime zanj, ker da sedanje odvrača neposredne investicije in škoduje gospodarstvu.

Po dolgih posvetovanjih so se odločili za ime Val-des-Sources, ki ga je v tretjem krogu glasovanja podprlo 51 odstotkov prebivalcev, poročajo tuje tiskovne agencije. Glasovala je okoli polovica upravičencev - prebivalcev, starejših od 14 let.

Novo ime je "predvsem navdih za prihodnost", je ob razglasitvi poudaril župan Hugues Grimard. Povedal je še, da krajevnih tabel ne bodo spremenili nemudoma temveč šele konec leta. "To bo lepo božično darilo," je dejal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord