Kapitanki reševalne ladje Sea Watch 3 odpravili hišni pripor

2. 7. 2019 | Vir: STA
Deli
Kapitanki reševalne ladje Sea Watch 3 odpravili hišni pripor (foto: Profimedia)
Profimedia

Preiskovalni sodnik v sicilijanskem mestu Agrigento je danes odpravil hišni pripor za kapitanko reševalne ladje Sea Watch 3 Carolo Rackete, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kapitanska je bila v hišnem priporu od sobote, ko je z ladjo z migranti na krovu brez dovoljenja vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je na odločitev sodišča odzval z ogorčenjem in se zavzel, da bi morali 31-letno kapitanko zaradi ogrožanja nacionalne varnosti izgnati iz države.

Racketejeva v noči na soboto ni upoštevala prepovedi italijanskih oblasti in je z ladjo po večdnevnem plutju brez cilja po Sredozemskem morju vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa. Kot je pojasnila, je v pristanišče vplula, ker se je bala, da bodo migranti na ladji poskakali v morje. Pri tem je prišlo do nevarnosti trka med reševalno ladjo in patruljnim čolnom.

31-letni kapitanki so italijanske oblasti očitale pomoč pri nezakonitem priseljevanju, kršitev pomorskega prava ter upiranje državnim organom, ker ni upoštevala navodil vojaških ladij.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju