Katastrofalni Dorian na Bahamih uničil vsaj 13.000 domov

2. 9. 2019 | Vir: STA
Deli
Katastrofalni Dorian na Bahamih uničil vsaj 13.000 domov (foto: Profimedia)
Profimedia

Orkan Dorian, ki je v nedeljo dosegel Bahame, je tam povzročil obsežno škodo in močno poškodoval ali uničil vsaj 13.000 domov, je danes sporočil Rdeči križ. Na sedežu organizacije v Ženevi so zato ocenili, da bodo v tej otoški državi nujno potrebovali začasna bivališča, kratkoročno gospodarsko pomoč, pitno vodo in zdravstveno oskrbo.

Kot so danes še navedli v operativnem centru Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca, za zdaj še nimajo povsem jasne slike o škodi na Bahamih, je pa že očitno, da je učinek orkana Dorian katastrofalen.

Prav tako za zdaj nimajo podatkov o morebitnih žrtvah, so še povedali v Ženevi. Opozorili so tudi, da so poplave na bahamskem otoku Abaco verjetno studence pitne vode onesnažile z morsko vodo.

Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca je za prvi odziv na posledice Doriana že sprostila 230.000 evrov finančne pomoči in priskrbela zatočišča za okoli 500 družin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dorian je Bahame s silovitimi vetrovi in nalivi kot orkan pete kategorije dosegel v nedeljo in opustošil mesta in domove. Gre za najmočnejši orkan, ki je doslej prizadel to otočje, divjal je z vetrovi, ki so pihali tudi do 295 kilometrov na uro.

Na poti do ZDA nekoliko oslabel!

Orkan Dorian, ki je na Bahamih odkrival strehe hiš, podiral drevesa in povzročil poplave, je nato oslabel v orkan četrte stopnje, saj se je hitrost vetra znižala na 250 kilometrov na uro.

"Dorian ostaja izredno nevaren vihar. Trenutno smo osredinjeni na reševanje, obnovo in molitve," je na novinarski konferenci po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Minnis.

Oko viharja je približno 50 kilometrov severovzhodno od Freeporta na Bahamih ter 180 kilometrov vzhodno od mesta West Palm Beach na Floridi.

Ameriški center za orkane (NHC) s sedežem v Miamiju je Doriana označil za "izredno nevaren" vihar, ki bo postopoma oslabel, a bo nevaren vsaj še nekaj dni.

Guverner Floride Ron DeSantis je ljudi, ki živijo na območjih predvidenih za evakuacijo, že pozval, naj zapustijo domove. "Pojdite od doma, dokler še imate čas, dokler je gorivo na voljo in dokler ste na cestah varni," je pozval DeSantis.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord