Klic ga je stal položaja! Brane Kralj ne bo več generalni sekretar LMŠ

Klic ga je stal položaja! Brane Kralj ne bo več generalni sekretar LMŠ (foto: STA) STA
Vir: STA
29. 8. 2019

Premier in prvak največje vladne stranke LMŠ Marjan Šarec je po pogovoru z Branetom Kraljem sporočil, da ta ne bo več generalni sekretar stranke po tistem, ko je v javnosti zakrožila informacija, da je prva nadzornica Uradnega lista Irena Prijović prijavila politične pritiske glede imenovanja Igorja Šoltesa. Šarec je zatrdil, da za klic ni vedel.

Po pogovoru, v katerem je Kralj Šarcu pojasnil, kako je potekal klic, je premier ugotavljal, da je "resnica nekje vmes in ni bilo tako brutalno", je premier pojasnil v izjavi za medije.

"Kralju verjamem bolj kot drugim ljudem, ki verjetno zadeve ne bi prijavili, če bi klical nekdo prave sorte," je dejal Šarec, ki je ocenil še, da gre v tem primeru za "besedo proti besedi". Kralj je po premierjevih besedah ravnal naivno, neizkušeno in nepravilno.

Kot je v medijih zakrožilo v sredo zvečer, je Prijovićeva Kralja namreč prijavila pristojnim institucijam, med drugim tudi Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), ki je 100-odstotni delničar Uradnega lista, ter protikorupcijski komisiji.

V dopisu, ki ga je objavil spletni portal Požareport, je navedeno, da je Kralj Prijovićevo 21. avgusta poklical in ji naročil, da "država pričakuje imenovanje Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršno koli komunikacijo s SDH".

Ob tem je Šarec dejal, da Kralj ni mogel lobirati v imenu države, saj je generalni sekretar stranke, v imenu države pa lahko deluje samo vlada.

"Gospoda Šoltesa spoštujem, vendar ga nimam tako rad, da bi zaradi njega žrtvoval generalnega sekretarja," je še dejal Šarec.

Na vprašanje ali lahko zagotovi, da to ni način kadrovanja LMŠ in vlade tudi na drugih segmentih, Šarec ni odgovoril konkretno. "Šoltes ni bil naš kandidat. O načinu kadrovanja se je treba pogovarjati. Zagotovo pa je pomembno, da se kadrujejo ljudje, ki so sposobni," je dejal.

Poudaril je, da mora biti kadrovanje transparentno. V tem primeru je šlo za razpis in po njegovih besedah je popolnoma neprimerno na ta način poskušati vplivati na karkoli.

Kralj sicer ostaja član stranke in bo do imenovanja novega generalnega sekretarja opravljal posle, saj stranka po Šarčevih besedah ne more biti brez zakonitega zastopnika.

Verjame tudi, da bo Kralj sodeloval pri postopkih, če ga bo k temu pozvala Komisija za preprečevanje korupcije, ki je danes uvedla postopek na podlagi prijave Prijovićeve.

Priporočamo