Kljub množičnim aretacijam Moskovčani vztrajno protestirajo

27. 7. 2019 | Vir: STA
Deli
Kljub množičnim aretacijam Moskovčani vztrajno protestirajo (foto: profimedia)
profimedia

Ruska policija je danes na protestu pred mestno hišo v Moskvi, na katerem opozicija zahteva svobodne in poštene volitve v mestni svet ruske prestolnice, prijela skoraj 700 ljudi. Protestov se je kljub prepovedi in močni policijski navzočnosti v središču mesta po uradnih podatkih udeležilo okoli 3500 ljudi.

Nevladna organizacija za človekove pravice OVD Info, ki spremlja proteste, je sporočila, da je policija prijela skoraj 700 ljudi. Policija je navedla podatek o okoli 300 aretiranih.

Na posnetkih je videti, kako policisti okoli mestne hiše aretirajo ljudi in jih vodijo v policijska vozila. Novinar francoske tiskovne agencije AFP je poročal, da je bilo več aretacij nasilnih in da je policija po protestnikih udrihala tudi s pendreki.

Policija je že prej opozorila, da bodo izvajali vse ukrepe za preprečitev motenja javnega reda. Z avtomobili in avtobusi je zaprla dostop do mestne hiše in legitimira številne protestnike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že v dneh pred protestom je policija prijela več vidnih predstavnikov opozicije, med njimi tudi opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki so ga v sredo obsodili na 30 dni zapora po protestih, na katerih se je minulo soboto zbralo več kot 20.000 ljudi.

Danes so pred protesti prijeli še okoli 50 ljudi, med drugim enega od "neuspešnih" kandidatov, njegovega zaveznika Iljo Jašina, ki je preko Facebooka sporočil, da je policija ponoči preiskala njegovo stanovanje in da so ga odpeljali izven Moskve. Tudi tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je prek Twitterja sporočila, da so jo danes prijeli. Več aktivistov pa je povedalo, da je policija preiskala njihove domove.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je na družbenih medijih opozoril, da se bodo oblasti pri zagotavljanju javnega reda odzvale odločno.

Moskovske volilne oblasti na kandidatno listo za volitve 8. septembra niso uvrstile 57 kandidatov, med drugim tudi priljubljenih opozicijskih politikov, kot so Jašin, Ljubov Sobol in Dmitrij Gudkov. Volilna komisija je postavila več pogojev za njihovo kandidaturo. Med drugim je moral vsak zbrati 5000 glasov podpore, a jih volilna komisija minuli teden vseeno ni želela registrirati, češ da so nekatere podpise ponaredili.

Opozicijski kandidati želijo izkoristiti naraščajoče nezadovoljstvo z ruskimi oblastmi, vse nižjo podporo predsedniku Vladimirju Putinu ter ogorčenje zaradi zniževanja življenjskega standarda in korupcije.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec