Koalicija ne bo pristala na izsiljevanje in ultimate Levice

29. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Koalicija ne bo pristala na izsiljevanje in ultimate Levice (foto: Nebojša Tejić/STA)
Nebojša Tejić/STA

Koalicijski partnerji so danes pred sejo vlade razpravljali o predlogu Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Kot pravijo, prve ocene ministrov za zdravje in za finance kažejo, da gre za račun brez krčmarja, zato na predlog ne morejo pristati. Zavračajo tudi izsiljevanje Levice, ki grozi, da bo glasovala proti proračunu.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes predstavil nekatere zelo preliminarne projekcije, ki kažejo, da bi predlog Levice povzročil vrzel, ki bi jo bilo treba nadomestiti. Po predlogu Levice bi jo nadomestili tako, da "bi bili tisti, ki so že tako ali tako obremenjeni z davščinami, obremenjeni še bolj," je po koalicijskem srečanju dejal vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Prvi odgovor koalicije na predlog Levice je tako negativen in po Zorčičevi oceni ni volje za to, da bi pristali na izsiljevanje ter ultimate Levice. Z njo se bodo sicer pogovarjali, Zorčič pa ne ve, koliko je Levica v resnici trdna pri tem svojem manevru: ali je zelo trdna in je to njen poskus izstopa iz sodelovanja s koalicijo ali pa je dejansko pripravljena na pogovore.

Levica je sicer napovedala, da bo v primeru nesprejetja predloga glasovala proti proračunu. Po Zorčičevih besedah premier Marjan Šarec danes ni povedal, ali bo nanj vezal zaupnico, kot je to možnost omenil pred meseci.

Je pa Zorčič ob tem poudaril, da je proračun najpomembnejši dokument in dajanje na tehtnico z drugimi zakoni ter dajanje ultimatov po mnenju koalicije ni na mestu. Z Levico se bodo poskušali pogovarjati. Na vprašanje, kaj bo v tem primeru z manjšinsko vlado, pa bodo še videli.

Tudi vodja poslancev SAB Maša Kociper je pojasnila, da sta ministra za zdravstvo in finance danes predstavila nekatere ocene, ki kažejo, da je predlog Levice daleč od finančno nevtralnega, kot ga želi Levica prikazati, ampak bi pomenil resen poseg v zdravstveno blagajno. Tako zaskrbljujoč poseg si po njihovem mnenju naše zdravstvo zelo težko privošči, je dejala.

Na vprašanje, ali bo proračun torej ura resnice za obstanek vlade, je tudi Kociprova odgovorila, da bodo pač videli. "Potrebno je pač dovolj veliko število glasov," je dodala.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je spomnil, da je predlog ukinitve tega zavarovanja zapisan v koalicijski pogodbi. Poteza Levice pa je po njegovem mnenju prezgodnja, saj je minister za zdravje podal časovnico priprave tega predloga. Na izsiljevanje Levice ne bodo pristali, se bodo pa poskušali še pogovarjati z njo. Jurša osebno meni, da je treba Levici jasno povedati, da tak način komunikacije ni dober.

Spomnil je, da imajo manjšinsko vlado, česar se vsi dobro zavedajo. Dogovor z Levico je tak, kakršen je. Če bi sam sestavljal koalicijo in aktivno opozicijo, ki sodeluje z vlado, pa bi morda ravnal malo drugače, je pojasnil Jurša. Po njegovem mnenju Levica "prevečkrat izstopa in izsiljuje", kar ga zelo moti.

Na vprašanje, ali računajo na NSi in ali je čas za sodelovanje z njimi, pa je odgovoril, da je vprašanje, kako bi v NSi ravnali, če bi bili v tej vlogi. V vsakem primeru se je v takem položaju, kot je sedaj koalicija, treba pogovarjati o vseh možnih variantah, je še dodal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord