Osebni trener Danel Jelovič o tem, kako v sedanjih razmerah poskrbeti za zdravo telo in duha

6. 12. 2020
Deli
Osebni trener Danel Jelovič o tem, kako v sedanjih razmerah poskrbeti za zdravo telo in duha (foto: Foto: Oa)
Foto: Oa

Njegovo poslanstvo ni zgolj 'ustvarjati idealne postave' in zadovoljujoče številke na tehtnici, njegova vizija seže veliko dlje. Skozi oči Daniela Jeloviča je pravi trener nekdo, ki stranko prime za roko in jo popelje skozi proces - na pot do pravih ciljev, ki pa niso vedno pogojeni zgolj s fitnesom in prehrano.

"Tukaj gre za posameznikovo kakovost življenja," rad poudari osebni trener, s katerim sem poklepetala o trenutnih razmerah in tem, kako lahko v dani situaciji poskrbimo za zdravo telo in zdravega duha.

Zaupajte nam, kako vi osebno doživljate razmere, v katerih smo se znašli?

Na srečo je naš poklic lahko zelo prilagodljiv. Za izvedbo kakovostnega treninga ne potrebujemo veliko, zdaj se je to samo še potrdilo. Razlika je v tem, da imamo v fitnesu ali v telovadnici na voljo več naprav in uteži, zdaj delamo zunaj ali pa enostavno prek spleta. Prilagodim vaje, da jih izvajamo z lastno težo, torej brez uteži, ali pa da uporabimo stvari, ki jih imamo doma. Rezultati so prav tako zelo dobri. Pomembne so osnove, in ko jih stranka obvlada, potem je vse skupaj precej enostavno. In ravno ta situacija nam je dala dobro popotnico, da smo skupaj s še nekaj strokovnjaki s področja zdravega načina življenja sestavili celovit on-line program za izboljšanje počutja.

Foto: Oa

Veliko ljudi se je ujelo v zanko neprijetnih čustev in telesne ohromelosti; kako narediti korak naprej, kakšen je po vašem mnenju 'recept' za boljše počutje?

Podobno kot babičin recept za piškote. Ni zgolj ena sestavina tista, ki obogati čudovit piškot. Malo klišejsko, a pri receptu za bolj kakovostno življenje je treba poskrbeti za več sestavin. S treningi in vadbo poskrbimo za vitalnost telesa. Ne bom razlagal, da imate posledično več energije in vam samo sprehod sam poveča produktivnost v dnevu, ker to že veste.

Svojim strankam vedno poudarim, da s prehrano pohvalimo oziroma pokažemo, kako močno smo se trudili na trening. Hrana je tista, ki bo prikazala rezultate in hkrati zavrla marsikatero bolezen ali pa jo tudi povzročila. Se pa vsi zavedamo, da se marsikaj začne tudi v glavi. Ne govorim samo o disciplini in vztrajnosti. Govorim o tem, da moramo razbremeniti misli, govorim o stresu in konstantnem pritisku, ki nam ga prinaša sodobno življenje. Treba je poskrbeti za svoj um. Meditacija in uravnavanje stresa je nekaj, česar bi se mogli vsi naučiti.

Pa se vseeno malo ustaviva pri prehrani. Vem, da je težko v nekaj stavkih strniti bistvo, toda kakšna so vaša priporočila pri pripravi obrokov?

Zelo nerad uporabljam besedo zdravo, ker je zavajajoča. Če govorimo o hujšanju, je najpomembneje to, da pojemo manj kot porabimo. Če govorimo o spreminjanju teles­ne kompozicije, torej neke 'svoje idealne postave', je treba poskrbeti za dovolj velik vnos beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Seveda je tukaj ključen tudi trening in povečano gibanje.

Če strneva priporočila, je najbolj pomembno to, da hrana vsebuje vsa hranila. Poskrbite za vnos beljakovin, ki naj bo vsaj 1,8 g na kilogram telesne teže. Če imate 60 kilogramov, je to nekje med 140 g do 150 g na dan. Zapomnite si, da zdrava hrana ni nujno zdrava. Zdrav je človek, ki jo uživa. Seveda je bolje imeti prehrano z manj maščobne, malo manj soli in seveda čim manj predelane hrane. Ni pa vse črno-belo.

skipping

skipping

Foto: Oa

Vse več je govora o aktualnih metodah sproščanja, meditacije ... Je to odgovor na to, kako prepoznati stresne situacije in kako jih z enostavnimi metodami obvladovati?

Res je. V tujini se to že konkretno izvaja v praksi. Danes nas že malenkosti vržejo iz tira in posledično nam pokvarijo dan. Stresne situacije je treba prepoznati in se nanje tudi pravilno odzvati. Že samo to, da se za minuto umirite in nekajkrat globoko vdihnete, vam bo spremenilo razpoloženje.

Kako lahko poskrbimo zase v okoliščinah, v katerih smo se znašli?

Mislim, da je treba prilagoditi okolje in si postaviti neki urnik. Če se dotakneva najprej okolja. Pomembno je, da svoje delo opravljate za mizo, in ne na fotelju. Če le lahko, si ustvarite kotiček za domačo pisarno. Naredite si urnik, saj boste lažje zaključili delo v krajšem času. Hkrati pa si privoščite med delom dva kratka, 15-minutna aktivna odmora. Razgibajte se in nekajkrat konkretno vdihnite. Lažje boste vzpostavili in obdržali fokus.

Kar zadeva otrok, ne želim postavljati pravil, vsak starš ima svoj pristop. Razmišljajte pa o tem, da otroke vključite v svoj dnevni vadbeni načrt, zanje je to danes še toliko bolj potrebno in pomembno.

V zadnjih letih se je povečalo zavedanje o pomenu dobrega počutja zaposlenih. V danih razmerah je to še toliko bolj pomembno. Tudi na to imate odgovor, nam morda lahko zaupate kaj več?

Res je. Strokovnjaki s področja telesa, uma in prehrane smo se povezali ter ustvarili edinstven celostni program za izboljšanje počutja zaposlenih - Smile8. Gre za prvi tovrstni projekt v Sloveniji, ki se celostno ukvarja z izboljšanjem mentalne in fizične kondicije.

Cilj projekta je, da dvigujemo raven zadovoljstva zaposlenih v slovenskih podjetjih. Konkretno gre za to, da podjetja svojim zaposlenim omogočijo, da skozi program pridobijo znanja, ki jih potrebujejo za zdrav način življenja. Vsi se zavedamo, kaj pomenijo zdravi zaposleni; večja produktivnost, manj bolniških, manj fluktuacij, boljša klima v podjetju in še bi lahko našteval.

Našemu programu pa so se že pridružili tudi posamezniki, ki v vsakodnevnem ritmu ne najdejo časa ali volje, da bi se samostojno lotili izboljšanja lastnega počutja na različnih telesnih nivojih. Naj povem, da smo vse skupaj še nadgradili, in sicer smo za vse, ki sodelujejo v programu, naredili on-line skupnost, v kateri naši strokovnjaki pripravljajo vadbe v živo, na voljo so jim okusni recepti, meditacije za sprostitev ali dvig energije, pilates ... Skratka, poskrbljeno je za vse.

Napisala: Tina Fujs // Fotografije: Osebni Arhiv

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju