R. K. | 2. 12. 2022, 12:46

Kriminalisti preiskujejo urad za preprečevanje pranja denarja: kaj se dogaja?

Fotografija je simbolična.

Nik Jevšnik/STA

Uradne informacije o zadevi so skope. Kljub temu so na policiji potrdili, da obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) naj bi začel preiskavo na uradu za preprečevanje pranja denarja v času, ko ga je vodil Damjan Žugelj. Kriminalisti naj bi sumili, da je nekdanje vodstvo urad sistematično uporabljalo za politične cilje nekdanje največje vladne stranke in zasebne interese, pišejo na Necenzurirano.si.

Kot so zapisali, uradnih informacij o tem ni mogoče dobiti, saj na policiji na vprašanja o konkretnih fizičnih osebah zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovoriti. "Potrdimo vam lahko le, da NPU zbira obvestila zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti," so povedali za omenjeni medij, kjer pojasnjujejo, da je za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic zagrožena zaporna kazen od enega do petih let.

Nik Jevšnik/STA

Preiskovalci naj bi posameznim uslužbencem urada očitali nezakonito pridobivanje podatkov o posameznikih, ki niso bili po volji tedanje vladajoče stranke ali nekdanjega direktorja. Šlo naj bi za znane podjetnike, novinarje, vodilne v nekaterih medijskih hišah, odvetnike, celo takratne opozicijske politike in preostale kritike takratne vlade, poročajo pri Necenzurirano. Pri tem se sklicujejo na več različnih virov, ki naj bi jim navedeno potrdili.

Podatke naj bi zbirali na podlagi anonimk

Nekdanji direktor urada, ki naj bi ga preiskovali, je urad začel voditi marca lani, ko je vlado vodil nekdanji premier Janez Janša. Način dela urada naj bi se po navedbah portala kmalu zatem spremenil. Zadeve, ki so jih obravnavali, naj bi namesto po vnaprej jasnih kriterijih začeli izbirati na podlagi anonimk. Več takšnih anonimk naj bi prejel celo sam direktor. Preiskovanje anonimnih navedb pa bi lahko omogočalo manipulacije, s katerimi bi lahko v postopke spravili tudi osebe, ki niso bile po volji tedanje vlade.

Anže Malovrh/STA

Ob tem so pojasnili, da je po uradnem odprtju postopkov uslužbencem urada le s številko zadeve omogočen dostop do podatkov, ki jih hranijo v evidencah policije, Fursa in drugih organov. Ekipa nekdanjega direktorja naj bi tako lahko skoraj brez težav prišla do bančnih, finančnih in drugih podatkov o pravnih in fizičnih osebah, ne da bi te bile s tem seznanjene, so še zapisali pri omenjenem mediju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord