29. 5. 2018, 00:30 | Vir: STA

Kriminalisti so ugotovili polmilijardno preplačilo Teša 6, je poročal POP Tv!

Lili Pušnik/STA

Preiskava gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) je po poročanju POP TV pokazala, da je bila investicija preplačana za pol milijarde evrov. Policija naj bi po zaključeni preiskavi ene največjih korupcijskih afer pri nas po neuradnih informacijah omenjene televizije le še podkrepila obremenilne dokaze proti vpletenim

Policija v poročilu preiskave neuradno potrjuje, da so vodilni v termoelektrarni zgradili prevelik blok glede na zaloge premoga v velenjskem premogovniku. Iz pregledanih elektronskih sporočil in analize zaseženih dokumentov pa naj bi izhajalo tudi, da so omenjeni zavajali s podatki, da se ni dalo zgraditi manjšega in cenejšega bloka ter ves čas prirejali podatke.

Policija je pregledala tudi cene primerljivih elektrarn po svetu in ugotovila, da jih je isti proizvajalec v tujini zgradil za manj denarja kot v Sloveniji.

Kot je še poročal POP TV, je šla policija v dopolnitev kazenske ovadbe, ki so jo sicer že pred leti vložili zoper nekdanje volilne v Tešu in vse, ki naj bi jim pomagali pri kaznivih dejanjih. Neuradno naj bi policisti zdaj le še podkrepil obremenilne dokaze v aferi.

Podatki iz Švice ob tem potrjujejo, da naj bi Alstom za podkupnine v Sloveniji namenil tri milijone evrov, najmanj 870.000 nezakonitih provizij naj bi po ugotovitvah preiskovalcev dobil tudi nekdanji direktor Uroš Rotnik.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord