23. 2. 2017, 23:12 | Vir: STA

Križanke bo poleti že tretjič zasedla skupina Pixies

profimedia
Križanke bo poleti že tretjič zasedla skupina Pixies
profimedia
Križanke bo poleti že tretjič zasedla skupina Pixies
profimedia
Križanke bo poleti že tretjič zasedla skupina Pixies

Eden najbolj vplivnih alter rock bendov vseh časov Pixies se bo v sklopu svetovne turneje poleti ustavil v Ljubljani.

Kultna zasedba, ki navdušuje različne generacije, bo 12. julija tretjič nastopila v ljubljanskih Križankah, ki jih je napolnila že v letih 1989 in 2004. Obljubljajo energičen koncert s starejšimi klasikami in novejšimi pesmimi.

Bend v postavi Joey Santiago (kitara), Black Francis (kitara, vokal), David Lovering (bobni) in Paz Lenchantin (bas) obljublja tudi redko slišane bisere svojega ustvarjanja, med novejšimi pa bodo pesmi z zadnjih dveh plošč Indie Cindy ter Head Carrier. Katere točno bodo odigrali, po besedah organizatorjev ŠKUC Ropota in Kina Šiška ostaja skrivnost, ki je ne poznajo niti člani sami.

Izkušeni glasbeniki imajo namreč za nastope v živo vedno pripravljenih skoraj 90 skladb, odločitev, katere bodo igrali, pa pade po trenutnem navdihu tik pred koncertom. Tudi tisti, ki so bend kot enega vrhuncev festivala ujeli leta 2014 na zagrebškem INmusicu, se tako lahko veselijo novega edinstvenega nastopa.

Legende, na katere so vplivale legende!

Pixies so kariero začeli leta 1986 v Bostonu in že leto kasneje posneli EP Come On Pilgrim. Njihov prvenec Surfer Rosa (1988) je odmeval tako v ZDA kot v Evropi, zlasti uspešne so bile pesmi Bone Machine, Gigantic, Where Is My Mind? in Caribou.

Še večji uspeh je četverica dosegla z naslednjo ploščo Doolittle (1989), pesmi Monkey Gone to Heaven in Here Comes Your Man sta priljubljenost Pixiesov še povečala, čeprav so jih bolj priznavali v Britaniji kot v ZDA. Njihov album Doolittle velja za agresiven, nadrealističen izdelek, za katerega mnogi menijo, da je tlakoval pot alternativnemu rocku.

Med drugim je na njem skladba Debaser, močna, absurdna pesem, ki govori o rezanju zrkla, kar se nanaša na kratki film Luisa Bunuela in Salvadorja Dalija Andaluzijski pes.

Sledila sta albuma Bossanova (1990) in Trompe le Monde (1991), leta 1993 pa je bend razpadel. Kim Deal (bas, vokal), Black Francis s pravim imenom Charles Michael Kitteridge Thompson IV. (vokal, kitara), David Lovering (bobni) in Joey Santiago (kitara) so se leta 2004 spet združili in se podali na ameriško in evropsko turnejo.

Leta 2013 je band zaradi nesoglasij s frontmanom Blackom Francisom zapustila basistka Kim Deal. Za evropsko turnejo istega leta jo je nadomestila Kim Shattuck. Decembra 2013 pa jo je zamenjala Paz Lenchantin.

Leta 2014 je izšel album Indie Cindy, leta 2016 pa so izdali svoj zadnji studijski album Head Carrier. Z njim so se Pixies vrnili k ženskemu vokalu, mestoma pa tudi k liričnemu nadrealizmu. Če so nekoč peli o rezanju zrkla, na novem albumu pripovedujejo o svetniku, ki moli s svojo glavo v naročju.

Pixies so s svojo prepoznavno zvočno mešanico psihedelije, disonance, kitarske udarnosti in liričnih melodij vplivali na zasedbe, kot so Nirvana, Radiohead in Blur.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ