5. 1. 2019, 17:43 | Vir: STA

Ladjar obljublja plačilo sanacije po padcu kontejnerjev v Severno morje

STA

Lastnik tovorne ladje, s katere je med plutjem po Severnem morju v torek zaradi neurja padlo najmanj 270 kontejnerjev, vsebino nekaterih pa je naplavilo na severnomorsko obalo Nizozemske in Nemčije, je danes obljubil, da bo v celoti pokril stroške sanacije po dogodku.

Med vsebino kontejnerjev so bile tudi potencialno nevarne snovi. Lastnik v Panami registrirane ladje MSC Zoe, ene največjih tovornih ladij, ki pristaja v evropskih pristaniščih, je družba MSC Mediterranean Shipping Company s sedežem v Ženevi.

Eden največjih ladjarjev na svetu je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP lokalnim oblastem v Nemčiji in na Nizozemskem ter širši javnosti zagotovil, da bodo v celoti pokrili stroške sanacije po dogodku. Obenem so napovedali, da bodo nadaljevali iskanje izgubljenih kontejnerjev, dokler ne bodo našli še zadnjega.

Velikanska tovorna ladja - dolga je 394 metrov in po navedbah nizozemskih medijev prevaža več kot 19.000 kontejnerjev standardne velikosti - je bila v torek na poti iz belgijskega pristanišča Antwerpen v nemški Bremerhaven, ko je zaradi hudega neurja izgubila del tovora. V morje je padlo vsaj 270 kontejnerjev, a natančno število še ni znano, kar nekaj pa jih je potonilo na dno. Kontejnerje po morju iščejo tudi s posebnimi plovili, opremljenimi s sonarji.

Nekaj več kot 20 jih je medtem naplavilo na zahodno obalo Frizijskih otokov, v njih pa so bili avtomobilski deli, televizorji, pohištvo, igrače in tudi obutev. Še šest kontejnerjev je naplavilo na obalo na severu Nemčije. Nekaj izgubljenega blaga je končalo v rokah prebivalcev, ki so se lotili pobiranja, a oblasti opozarjajo na nekatere nevarnosti in na potencialno dolgoročno onesnaženje tega občutljivega obalnega območja.

Med izgubljenimi kontejnerji so namreč tudi štirje s potencialno nevarnimi snovmi. Enega od njih do že našli. Težava je tudi plastika, ki bi se lahko zažrla v pesek.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord