24. 11. 2020, 08:36 | Vir: STA

Letošnji črni petek (Black Friday) potrošniki manj zapravljivi kot v preteklih letih

Shutterstock

Koronska kriza spreminja nakupovalne navade in tako bo od prejšnjih let pomembno drugačen tudi letošnji nakupovalni praznik, črni petek. Vse več Slovencev, od najstarejših do najmlajših, nakupuje prek spleta, opažajo trgovci. A potrošniki bodo, gledano v celoti, vseeno zapravili manj kot v preteklih letih.

V petek bomo obeležili t.i. črni petek (Black Friday), tradicionalno dan velikih popustov v fizičnih trgovinah, ki se je k nam razširil iz ZDA. Gre za dan, ki v ZDA sledi zahvalnemu dnevu in pomeni začetek sezone prazničnih nakupov. Sledil mu bo spletni ponedeljek (Cyber Monday), ki je izvorno veljal kot dan popustov na spletu. Letos so sicer pri nas zaradi epidemije covida-19 fizične trgovine z redkimi izjemami zaprte, zato se potrošniki obračajo k spletnim trgovcem.

A med vedenjem potrošnikov na spletu in v fizičnih trgovinah je razlika in to kar velika, poudarja podjetnik, predavatelj in marketinški svetovalec Aleš Lisac. "Od doma lahko kupujemo v pižami, lahko kupujemo sredi noči po tem, ko spraznimo buteljko ali dve," je ponazoril. Ko kupujejo preko spleta, potrošniki tudi običajno pogledajo mnenja drugih kupcev, kar je v fizičnih trgovinah težko.

"Na spletu lahko več trgovin pregledamo v kratkem času, pa še kakšen video pogledamo. Ker ni gneče, smo lahko vsaj teoretično na spletu hitrejši. Po drugi strani pa si, ko kupujemo na spletu, prej premislimo, smo manj odločni," je pojasnil strokovnjak.

Potrošnik namreč ve, da bo izdelek lahko kupil tudi čez nekaj ur, zato nakup v primeru, da o njem ni prepričan, lažje preloži. Pri spletnih nakupih je kupcu ob tem tudi bolj jasno, da lahko kupljeno vrne, če mu ne bo všeč ali če bo kaj narobe.

Lisac sicer pričakuje, da bodo letos spletne trgovine zaradi koronskih ukrepov prodale veliko več kot običajno, potrošniki na splošno pa bodo potrošili manj.

"Zavedati se moramo, da več kot 90 odstotkov nakupov še vedno opravimo v fizičnih trgovinah, ki pa so sedaj zaprte," je podčrtal. Klasični trgovci bodo torej v velikih težavah.

Podobno gre letos pričakovati veliko rast spletne prodaje v preostanku leta, do božično-novoletnih praznikov. "Zaradi ukrepov bomo imeli za 'normalno' nakupovanje manj časa - trgovine bodo odprte manj dni kot ob normalnih letih. Potem so pa tu še maske, varnostniki, razkužila, ohranjanje razdalje ...," je Lisac naštel nekaj dejavnikov, ki potrošnike spodbujajo, da se v trgovinah in trgovskih centrih zadržujejo čim krajši čas.

Telefonsko in video svetovanje

Navade kupcev so se letos dodobra spremenile, spletna prodaja pa ne more nadoknaditi izpada prodaje v fizičnih trgovinah, so Liščevim besedam pritrdili v Big Bangu, ki med drugim ponuja številne izdelke s področja zabavne elektronike, bele tehnike in malih gospodinjskih aparatov.

Na spletu nakupujejo različni segmenti kupcev, opaža glavni izvršni direktor Big Banga Uroš Mesojedec. "Več kupujejo tisti, ki so zelo vešči spletnih nakupov, velik del kupcev pa se prvič srečuje z nakupi preko spleta. V Big Bangu se zavedamo, da so kupci različni in temu tudi prilagajamo aktivnosti in podporo," je podčrtal.

Tako so uvedli video nakupovalno izkušnjo, okrepili so ekipo spletnega video svetovanja in klicnega centra, omogočajo pa tudi nakup s telefonskim klicem. Nadgradili so lastno dostavo, v Ljubljani in okolici za izbrane izdelke omogočajo tudi hitro dostavo v roku treh ur. Kupcem je na voljo tudi osebni prevzem prek spleta kupljenega blaga.

Glede črnega petka in spletnega ponedeljka Mesojedec poudarja, da sta se nakupovalna praznika med Slovenci že dobro prijela in prerasla okvire enodnevnih dogodkov. Tako tudi v Big Bangu že te dni ponujajo številne popuste. V ponudbo popustov so vključili vse prodajne segmente.

Slovenija lovi trende iz tujine

V športni trgovini Hervis ocenjujejo, da se bo dejstvo, da je splet trenutno edina možnost za nakup športne opreme, obutve ali tekstila, odražalo v odličnih prodajnih številkah in bo doprineslo k hitrejši rasti deleža spletne prodaje v razmerju do stacionarne prodaje. "Slovenija bo tako samo hitreje ujela trende, ki jih v Evropi, denimo v Nemčiji ali zlasti Angliji poznamo že danes," je prepričan vodja marketinga za Slovenijo in Hrvaško Simon Draganič. Za trgovce to pomeni, da bo še pomembneje imeti dobro ponudbo na vseh prodajnih kanalih.

Tudi v Hervisu se v sklopu črnega petka niso omejili na en dan, ampak so pripravili cel teden posebnih ponudb. Popusti so večinoma okoli 50-odstotni, ponudba pa zajema praktično vse segmente iz njihove ponudbe.

"Rezultat spletne trgovine bo letos nekajkratnik prvotno planiranega. Žal pa ta rekordna spletna prodaja niti približno ne odtehta izgub, ki jih bomo zabeležili v stacionarni prodaji," je poudaril Draganič.

V Hervisu sicer računajo na dejstvo, da bo po ukinitvi oz. rahljanju omejevalnih ukrepov in ponovnem odprtju trgovin - kadarkoli to bo - potreba po nakupu športne opreme kljub vsemu velika. "Nenazadnje je športna aktivnost tudi pri premagovanju tovrstnih epidemij izrednega pomena in tega se tudi Slovenci vse bolj zavedamo," je izpostavil Draganič. Negativno pa bo na potrošnjo vplivala gospodarska škoda, ki bo posledica omejevalnih ukrepov. "Kakšne pa bodo njene razsežnosti, je iz današnjega vidika praktično nemogoče napovedati," je še menil.

Pripravljeni na povečan pritisk

Eden večjih spletnih trgovcev pri nas Mimovrste se strinja, da je gneča med virtualnimi policami letos visoko nad pričakovanji. "Opažamo predvsem, da se vedno več kupcev iz različnih starostnih skupin odloča za spletno nakupovanje, trend se je nadaljeval tudi v času po prvem epidemiološkem valu, torej kupci ohranjajo in ponotranjajo prakse in način nakupovanja tudi v času po koronski krizi," je povedala vodja marketinga pri Mimovrste Mojca Gorenc.

Pri tem spletnem trgovcu so sicer septembra presegli milijon registriranih uporabnikov v Sloveniji. Za spletno nakupovanje se po njihovih podatkih odloča vse več starejših od 55 let, največje zvišanje novih obiskovalcev pa so zaznali v starostni skupini od 18 do 24 let, in sicer 270-odstotno. Sami so od marca razširili svojo ponudbo in dodali artikle, po katerih je bilo največ povpraševanja, nabor izdelkov pa nadgradili tudi s pomočjo spletne tržnice Mimovrste.

S kampanjo črnega petka so pri Mimovrste sicer začeli že sredi oktobra, vrhunec pa bo dosegla na sam "nakupovalni praznik", torej v petek. "Odločitev, da letos kampanjo izjemoma razširimo na daljše časovno obdobje, je bila sprejeta na podlagi trenda iskanja gesla 'črni petek Mimovrste', ki so ga kupci iskali na svetovnem spletu že septembra," je pojasnila Gorenčeva. Povečano cenovno občutljivost kupcev razumejo kot posledico koronske krize, ki se odraža v iskanju najbolj ugodnih artiklov, ki jih kupci tudi sicer potrebujejo v času sprememb življenjskega sloga.

V preteklih letih so sicer na Mimovrste okoli črnega petka običajno podirali prodajne rekorde, letos pa so se podobnim številkam približali že v času prvega vala epidemije covida-19. "Pričakovanja od promocije črnega petka so torej tudi letos visoka, v Mimovrste smo izdatno pripravljeni na dodatno povečanje naročil in obremenitev spletne trgovine," je zatrdila Gorenčeva. Podobno še večji porast in pritisk na spletne trgovce in dostavne službe pričakujejo vse do konca leta.

Pripravila Martina Gojkošek

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel