6. 6. 2017, 12:21 | Vir: STA

Levstikova nagrada za življenjsko delo Slavku Preglu in Lili Prap

Tamino Petelinšek/STA

Levstikovo nagrado, ki jo podeljuje založba Mladinska knjiga, za življenjsko delo prejmeta pisatelj Slavko Pregl in ilustratorka Lila Prap. Nagrado za izvirno leposlovno delo za 2017 prejme pesnik in pisatelj Peter Svetina za knjigo Molitvice s stopnic, za ilustracijo pa Tanja Komadina za podobe v knjigi Gospa s klobukom Maše Ogrizek.

Razglasitvi nagrajencev v knjigarni Konzorcij je sledilo odkritje plošč v Levstikovih arkadah, posvečenih letošnjima dobitnikoma nagrade za življenjsko delo. Slavnostna podelitev nagrad bo zvečer na vrtu Gostilne Pri Koširju.

Kot piše v utemeljitvi nagrade, Slavko Pregl, ki ustvarja že več kot 40 let, sodi med klasike sodobne slovenske mladinske in otroške književnosti. Njegova prva knjiga Odprava zelenega zmaja (1976) je skoraj ponarodela, po njej so posneli tudi televizijsko nadaljevanko.

Njegov opus je obsežen in žanrsko ter tematsko raznolik, čeprav piše predvsem realistično prozo iz vsakdanjega mestnega življenja otrok, mladostnikov in odraslih. Nekatere kratke zgodbe vsebujejo tudi pravljične elemente. V vseh njegovih delih je zaznati vedrino, radoživost in humor in tudi globoko etičnost.

Bralca s svojim mojstrstvom ter dobrim poznavanjem otrok in mulcev, pa tudi odraslih, popelje v svet, ki mu je domač. Poln je igrivosti in drobnih vsakdanjih konfliktov in dilem. Kljub nesrečnim dogodkom ta svet ni brezizhoden in ni brez svetlobe, ravno nasprotno, Preglova literatura bralcu daje moč in upanje, da je mogoče zaživeti v sožitju, piše v utemeljitvi nagrade.

Kot se je po razglasitvi na račun plošč v Levstikovih arkadah pošalil Pregl, ga veseli, da "bo čvrsta podlaga, na kateri stoji njegovo rodno mesto". Sicer pa so mu, kot je povedal za STA, izkušnje s šolarji pokazale, da mladim humor bistveno bolj ustreza kot žalost. Zato jim skuša odpirati pogled, da se skozi vse težave in žalosti da prebiti z vedrim pogledom na svet.

Lila Prap je vsestranska ustvarjalka in umetnica, ki svoja dela sama načrtuje, piše besedila, slika podobe in vse skupaj oblikuje v končno obliko knjige.

Navidezna enostavnost forme v njenih delih je do zadnjega detajla premišljen proces. Od kompozicije, risbe do nanosa barvnih kred. Barvni prah žari v polnem sijaju in vibrira do otipljivega občutka materije. To so močne slike v knjigah, polnih humorja in navihanosti, katerih kakovost je opažena in cenjena tako pri nas kot onstran meja, piše v utemeljitvi.

Prejela je številne nagrade, o izjemnosti njenega dela pričajo tudi prevodi njenih knjig v tuje jezike. V slovenskem likovnem in oblikovalskem prostoru pa si utira popolnoma samosvojo, izvirno pot, ki tradicionalne estetske vrednote korenito razširja in odločilno bogati, še piše v utemeljitvi.

Kot je Lila Prap povedala za STA, je najprej risala akvarele, a so se ji zdeli "tako malo megleni". Potem je poskusila z akrili. Ko pa se je enkrat igrala s kredami, je videla, da na črnem papirju zelo sijejo. Narisala je nekaj likov, tudi pikapolonico, in tako je nastala ideja za prvo knjigo Male živali.

Pesniška zbirka Petra Svetine prinaša drobne molitvice, ki jih izreka otrok. Vezane so predvsem na njegove najbližje in porojene iz konkretnih okoliščin. V njih bralec dejansko začuti moč otrokovih želja, ki razkrivajo, kaj je zanj pomembno, kaj se mu mota po glavi, kakšni so njegovi strahovi in kakšne skrbi. Poezija v tej drobni knjižici je večplastna, intenzivna in udarna, so zapisali v utemeljitvi.

O ilustracijah Tanja Komadina pa so zapisali, da likovni jezik nagovarja bralca z izjemno toplino. Risarsko, oblikovno in slogovno odlično izpeljane ilustracije so podprte s pestrostjo in blagodejno skladnostjo barv, ki v iskreni, humorni likovni pripovedi izvrstno osvetljujejo in nadgrajujejo izvirno besedilo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord